В Сливен бе поставено началото на инициатива за издигането на

...
В Сливен бе поставено началото на инициатива за издигането на
Коментари Харесай

В Сливен ще има паметник на Радой Ралин

В Сливен бе сложено началото на самодейност за издигането на монумент на писателя отстъпник Радой Ралин (Димитър Стефанов Стоянов).

Инициатор е заместник-областният шеф Пепа Генчева и група жители. Специално за задачата в града бе синът на Ралин Кин Стоянов, който организира първата си среща с хората, предложили концепцията, а на 26 май публично ще се основе Инициативен комитет, който да стартира да работи за набирането на средства и за разнообразни начинания, свързани с построяването на паметника. 



Идеята е паметникът на Радой Ралин да бъде в градинката до булеварда в центъра на Сливен, носещ неговото име, и наоколо до паметника на 7 конен полк, повдигнат в чест на падналите за обединяването на България. Кин Стоянов разяснява изборът на място.  

„ Там в тези войни бащата на Радой Ралин - сливенският книжар, е воювал, сражавал се е, върнал се е от фронта военноинвалид, тъй че някак си ще споделят татко и наследник. “



Стоянов разгласи, че ще бъде разгласен народен конкурс за паметника и заяви имената на хората, които ще съставляват фамилията в Инициативния комитет.  


„ Да влезе Веселина Седларска. По същия метод помолих и той прие  - проектант Петър Диков да бъде представител на околните на Радой Ралин в журито, което ще дефинира в последна сметка кой план ще бъде построен. “

Все още не е ясно какъв брой ще коства паметника на Радой Ралин, само че Стоянов разгласи, че към празника на града 26 октомври ще заяви какъв ще е фамилния принос към фондонабирането. 

Снимки: Стоян Радев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР