В следващия бюджет на НЗОК ще влязат допълнителни средства от

...
В следващия бюджет на НЗОК ще влязат допълнителни средства от
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: В новия НРД трябва да бъде заложено увеличение на педиатричните пътеки

„ В идващия бюджет на НЗОК ще влязат спомагателни средства от здравни вноски поради нарастването на минималната работна заплата. Една от главните задания, която съм си сложил, е част от тези средства да бъдат употребявани за нарастване на недофинансираните детски клинични пътеки. Вярвам, че при вярно преразпределение на този спомагателен запас ще останат и средства за включването на заплащането на спомагателни лекарствени артикули, нужни за лечението за деца с редки болести. “ Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на първата среща на Експертния съвет към самодейността „ Българската коледа “ под патронажа на президента на Република България, оповестяват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Двадесетото юбилейно издание на дарителската акция тази година е в поддръжка на децата с редки генетични болести.

Министър Меджидиев изрази убеденост, че решенията в НЗОК към този момент ще се вземат много по-оперативно, тъй като връзката с Касата в последния месец е усъвършенствана. Тази стъпка е извънредно значима, с цел да може децата на България да получават съответна здравна грижа, имайки поради че цените на детските клинични пътеки не са повишавани целеустремено в последните 10 години, а това е извънредно належащо, разяснява той.

„ Съгласно Правилата на самодейността, с набраните средства ще бъдат подкрепени деца за диагностика, лекуване и рехабилитация, както и ще бъдат обезпечени медицински произведения и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична здравна инсталация за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година „ Българската Коледа “ обезпечава медикаментозна терапия на деца с редки болести, до момента в който здравната система на страната поеме тяхното финансиране “,  означи Дарина Владова – консултант на президента по благотворителната самодейност.

Списъкът с редки болести се актуализира от време на време, като той е привързан с нови клинични пътеки и с обезпечаването на съответните лекарствени артикули и нужните медицински храни. Усилията на институциите са ориентирани към възстановяване на диагностиката, лекуването и рехабилитацията на децата, живеещи с редки болести, твърдят от Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР