В следващите една-две години се очаква леко охлаждане на пазара

...
В следващите една-две години се очаква леко охлаждане на пазара
Коментари Харесай

Сливането на кухнята с хола в апартаментите лишава децата, предупреди експерт

В идващите една-две години се чака леко изстудяване на пазара на недвижими парцели в сегмента " Жилища ", не са изключени и банкрути на строителни бизнесмени, които са се надценили.

Тенденцията ще е изключително забележима в квартали, където има всеобщо скупчване на ново строителство – става дума за големи обекти, с неприятна инфраструктура, в не толкоз перспективни квартали. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция доцент доктор Драгомир Стефанов от катедра " Недвижима благосъстоятелност " в Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

Може да се чака закъснение и даже прекъсване на растежа на цените на жилищата, тъй като пазарът навлиза в естествените си равнища без изкуственото завишаване на броя на покупко-продажби, каквото наблюдавахме след коронавирус интервала.

Последните сигнали на Българска народна банка към комерсиалните банки ще охладят размаха им да отпускат нови заеми за покупко-продажби с недвижими парцели на фона на големия растеж в жилищното строителство през последните пет години. Пет-шест млн. квадратни метра разгъната застроена повърхност сега се строи и ще излиза на пазара поетапно идващите две-три години, уточни ученият.

Промяната на пазара за последните 30 години 

За повече от 30 години бранш " Жилища " се разрасна с доста нови строителни компании, нароиха се и организациите за недвижими парцели, развиха се специалностите оценители и шефове на парцели, разяснява доцент Стефанов. По-устойчиво тези трендове се следят през последните 20 години, като при жилищния пазар от години лидиращи са София, Пловдив, Варна и Бургас.

За разлика от 1989 година през днешния ден притежателите на жилищата имат и собствеността върху земята под тях. Промени се и функционалността на обектите – преди демократичните промени разполагахме с обособена кухня, публично помещение – хол или всекидневна, а през днешния ден тези пространства за живот към този момент са общи, подсети специалистът и посочи, че това оказва въздействие върху метода на развъждане на децата.

Вече децата порастват дружно с родителите си, а това се отразява върху поколението последните 20-30 години, което в доста по-голяма степен е лишено от автономия, разяснява доцент Стефанов.

Преходът в жилищния пазар мина през няколко стадия в образа на домовете ни. Веднага след разпада на централизираната система свободният пазар стартира да предлага еклектика, подбудена от обстоятелството, че тогава всяко лице, записано по комерсиалния закон, можеше да стане строителен бизнесмен. Липсата на строителни материали в зората на демокрацията бе причина за недотам положителното качество на новопостроените жилища, а в този момент три четвърти от тези материали са от импорт.

Строеше се с каквото може и по планове – каквито може, естествено е, че се направиха много неточности, разяснява ученият. След 2006 - 2007 година качеството на строителството и контрола върху този развой станаха по-сериозни, добави той, като уточни, че въпреки всичко българинът е измежду щастливите притежатели на жилища от новото време, тъй като проблемите от този интервал бяха главно естетически, а не градивни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР