В Слънчев бряг освен, че трябва да внимаваш да не

...
В Слънчев бряг освен, че трябва да внимаваш да не
Коментари Харесай

Лекари дерат туристите в Слънчев бряг: взимат 120 евро за зашиване на коляно

В Слънчев бряг с изключение на, че би трябвало да внимаваш да не се заразиш от всеобщото въодушевление и да се напиеш, хубаво е да стъпваш деликатно и да си гледаш в краката. Защото при най- лекия инцидент- в случай че примерно си удариш коляното и го разпориш- би трябвало да приготвиш 120 евро, с цел да го зашият и превържат, оповестява " Труд ".

Това сподели инспекция в две от болничните заведения в комплекса. И на двете места, общително изслушаха казуса – чужденец, немски жител, от Лайпциг, който летува в Обзор, има потребност от зашиване на коляното. Какво оферират?

В първата клиника изясняват, че прегледът и обработката на коляното ще коства 120 евро. Пациентът би трябвало да пристигна на място от Обзор до Слънчев бряг. Във втората болница, са подготвени да пратят доктор с кола за спешна помощ, което общо ще коства 65 евро, плюс 20-30 евро още за обзор и шиене на коляното. Отделно инжекция, която наложително се слага в такива случаи и е 10-15 евро.

Запознати със опазването на здравето в Сънито обаче разясняват, че действителната сума за услугата ще скочи доста, в случай че се поръча, без значение от ангажиментите по телефона.

„ Наш екскурзиант преди време си разцепи коляното. Ние тук в хотела го превързахме и направихме каквото можахме. Но той реши да върви на доктор. Заведоха го и след известно време се върна- с нашата превръзка си беше, само че олекнал с 500 лв., до момента в който обикалял по кабинетите “, описа хотелиер.

Едно евро на км за кола за спешна помощ без лекар

В момента здравното обслужване в курорта се прави по следния метод. Туроператорите имат подписани контракти със здравни заведение. Ако екскурзиант пострада, те го водят там. Все по- рядка е практиката, хотели да отдават пространства чартърен за лекарски кабинети. Преди беше всеобщо и легендите за страховитите кожодерства потеглиха точно оттова, настояват здравни служащи. Според тях в този момент нещата са се трансформирали в посока управление на цените и сдържаност. Според други източници, отвън докторските среди, надалеч не е по този начин.

Тарифите и това какъв брой се взема и защо заболяване, се пазят в загадка. Въпреки това е известно, че за километър колите за спешна помощ вземат по едно евро. Ако вътре са с лекар- по 1,2 евро. Така кола за спешна помощ Бургас- Слънчев бряг излиза над стотина лв..

Проблем в Слънчев бряг основава и фактът, че улиците си нямат имена. За ориентир се употребяват по-известните хотели. Това основава усложнения за бързото стигане до даден случай. Така е от години, само че макар недоволствата нищо не се е трансформирало.

При доболничната помощ чужденецът си заплаща самичък. После му се издава фактура за осъществените прегледи и операции и тя би трябвало да се осребри в родната му страна. Ако има болничен престой, т.е. в случай че се наложи да влезе в болничното заведение, престоят към този момент е безвъзмезден и се написа на сметката на здравната застраховка.

Фиксирани цени за поляци, чехи и унгарци

При поляци, чехи и унгарци, нещата стоят по-различно, в случай че, несъмнено, туроператорът им е сключил подобаващ контракт с наша болница. Там от страните им пускат закрепени цени на прегледи за болести, разпределени в три групи. До 60 евро да речем за ангина, отит, простуда. До 100 евро за лекуване на ентероколит, до 150 евро за по-сериозно потърпевши по време на лятната си отмора у нас.

Още преди сезона, държавната болница на Бургас (УМБАЛ) разгласява следното: „ Приемът в болничното заведение за туристи от държавите-членки на Европейски Съюз е оптимално омекотен и става против показване на европейска здравноосигурителна карта. С нея те могат да потърсят помощ в Спешното поделение на лечебното заведение, като в този случай не е належащо да имат спомагателна здравна застраховка. Според закона всички лица, обезпечени от уредена от закона социалноосигурителна система в страна от Европейски Съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да си изкарат такава карта. Тъй като тя обезпечава покритие само на своя собственик, всеки един от членовете на фамилията на обезпеченото лице би трябвало да има лична “. Освен това бе категорично конкретизирано, че туристите с бъбречна непълнота, които имат потребност от хемодиализа, могат да я правят в УМБАЛ Бургас, като тя е безвъзмездна за жителите от страни-членки на Европейски Съюз. Необходимо е обаче пациентът да се запише седмица по-рано.

Пробив в системата за българите

Българите също си заплащат твърдо, в случай че се разболеят на морето. Те би трябвало да извадят суми от джоба си и да заплатят лекарските прегледи. По здравна каса не могат да минат, защото би трябвало да имат ваучър от джипито си. А джипито надали е тръгнало с тях на лятна отмора.

За българин, който желае консултация с кардиолог, обзор до 22,00 часа в една от клиниките на Слънчев бряг е 40 лв., плюс 15-20 лв. за кардиограма. След 22 часа прегледът за българи към този момент скача и е 50 лв..
За непознатите туристи 10 евро е инжекция без лекарството, 60 евро е цената да ти сложат гипс, в случай че счупването е до лакътя, другояче удря 100 евро.

Роми мерят кръвно на плажа

Използвайки жестокото дране в лечебните заведения, предишния сезон роми се бяха специализирали в бърза и лесна облага от здравни услуги. Снабдени с най-елементарен уред за кръвно, те по двойки обикаляха в жегите плажове и край басейни с предложение да измерят кръвното на летовниците. За задачата вземаха „ единствено “ по 20 лв. на пациент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР