В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ. Това

...
В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ. Това
Коментари Харесай

Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)

В скандинавските легенди и митове е стаена мистична мощност. Това разкрива  Том Егеланд в романа „ Залезът на боговете “. Въпреки че е сравняван с Дан Браун (поради обстоятелството че две години преди " Шифърът на Леонардо " той написа разказ със същия сюжет и герои), Егеланд върви по свои пътища в литературата.

„ Залезът на боговете “ не е просто разказ с исторически загадки, а освен това. Как да подчиниш на волята си другите, по какъв начин да схванеш тайните на живота и гибелта... - това е мистерията, която разкрива писателят в " Залезът на боговете ", който този път се концентрира върху скандинавската митология и историята на Севера.

Сюжетът:

Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си посред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и мощни, без значение от разпростиращото се християнство.

Една легенда, излъчена от генерации измежду локалните поданици, може да се окаже ключ към разкриване на границата сред минало и настояще, сред мит и действителност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

Рагнарьок е залезът на боговете, последната борба сред тях и великаните, която води до края на света и поставя едно ново начало. Викингските воини вярвали, че в случай че паднат в борба, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до гибел с други храбри воини денем, а през нощта ще се съживяват още веднъж и ще гуляят до сутринта. По този метод те ще се приготвят да се бият на страната на Один против великаните, когато пристигна Рагнарьок.

Photo credit: ИК Персей

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР