В ситуацията на енергийна криза и увеличение цените на електроенергията

...
В ситуацията на енергийна криза и увеличение цените на електроенергията
Коментари Харесай

3/4 от българите пестят ток заради цената му

В обстановката на енергийна рецесия и нарастване цените на електрическата енергия три четвърти от българските семейства изпитват усложнения и се стараят да подхващат съответни стъпки за понижаване на ценовия потрес върху фамилните си бюджети, разясняват от " Алфа Рисърч " въз основата на проучване, извършено на 31 януари за предаването " Референдум " на Българска национална телевизия.

Реализирано е измежду панелна извадка от 403 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по телефона.

Оценките за напъните на страната за преодоляване на рецесията остават сериозни, а упованията за въздействието на напрежението сред Русия и Украйна - песимистични, показват анализаторите. Неяснотата към аргументите за сериозния растеж на цените в допълнение спомага за тази сдържаност, защото не разрешава на хората да създадат действителна оценка, дали държавното управление работи в вярната посока, или не, се измежду изводите от експресното допитване.

Увеличението на цените на електрическата енергия рефлектира върху три четвърти от потребителите, показват от организацията. Попитани какви ограничения за понижаване на разноските за електрическа енергия подхващат в своето домакинство,

48,7 на 100 дават отговор, че употребяват по-малко ток.

38 % от хората пренасочват част от потреблението към нощната цена, 28 % от запитаните се насочват към други източници за отопление и сила, 22 % пък подменят някои уреди с по-енергийно ефикасни. Една четвърт от сънародниците ни не са подхванали досега специфични ограничения. Причините за това могат да са както неспособност да се ограничи повече потреблението, по този начин и неналичието на такава нужда (най-вече, тъй като енергийните разноски за отопление не са свързани с електричество то), означават анализаторите.

Противоречиво е мнението за подхванатите от страната ограничения за поддръжка на бизнеса и семействата, показват от организацията. Изцяло положителна оценка показват едвам 10 на 100. Доминира настройката, че се

вършат обособени неща, само че не се употребяват всички благоприятни условия

(49 процента). Значим е делът и на най-недоволните и ощетените, съгласно които страната не подхваща ограничения (41 процента). Бъдещ растеж в отрицателните оценки за ролята на ръководството в оправянето в енергийната рецесия може да докара и до обществено напрежение с мъчно предвидими резултати, разясняват от " Алфа Рисърч ".

Причините за нарастването цената на тока остават неразбираеми за 63 на 100 от запитаните. 37 на 100 пък се дефинират като осведомени по тематиката. Само по себе си това е сериозен проблем пред информационната политика на държавното управление, защото рецесия, която касае огромната част от българските семейства и директно въздейства върху бита и потреблението им, продължава да е с неизяснени аргументи. Респективно, когато не знаят предпоставките, хората не могат да оценят верни, или неправилни са предприеманите ограничения, разясняват от организацията.

Поляризирани са упованията на българите за развиването на енергийната рецесия. С най-малък превес са страховете -

54 % се притесняват от режим на тока

а 55 на 100 - от утежняване на обстановката в следствие от напрежението към Русия и Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР