В Силистренско започна кампанията по прибиране на кайсиите. Макар реколтата

...
В Силистренско започна кампанията по прибиране на кайсиите. Макар реколтата
Коментари Харесай

Плащаме три пъти по-скъпо за килограм кайсии в магазина

В Силистренско стартира акцията по прибиране на кайсиите. Макар реколтата тази година да е относително добра, проблемите за производителите са доста. Проверка на Българска телеграфна агенция сподели, че овощарите от района търпят загуби поради ниските изкупни цени на продукцията си, свитото ползване и вноса на плодове от чужбина.
 
Румен Жеков отглежда кайсии повече от 20 години. Споделя, че през годните разноските са се нараснали неведнъж, а цената пораства прекомерно постепенно.
 
„ Основният разход е към 40 стотинки на кг. След това идва прибирането, което към този момент не е по никакъв начин на ниска цена, тъй като трудът и горивата нарастнаха фрапантно. Очакваме цена към 1 лев на кг, само че множеството търговци, оферират по 70 стотинки, което не е преференциално “, пресмята стопанинът.
 
По думите му макар ниската изкупна цена, кг качествени кайсии се продава за няколко лв. в комерсиалната мрежа.
 
„ Ние, които 9 месеца се занимаваме с това произвеждане, продаваме качествена кайсия на цена от към 1 лев, а крайният консуматор я купува на три пъти по-висока цена. Това значи, че по веригата някой печели повече от нас, без да влага нужните труд и разноски и без да поема риска, който ние поемаме. Стига се до парадокса, че цената на кайсията за ракия съвсем се изравнява с тази за прясна консумация. Очевидно ние би трябвало да си оставим кайсията за ракия и да лишим хората от качествени плодове.
 
Аз стартирам да се възнамерявам дали да си изкореня дърветата, дали да ги продам и това е тенденция  при доста други овощари “, сподели още Жеков.
 
Според други овощари доста тежък проблем е свития пазар през тази година. Оказва се, че поради инфлацията българите употребяват по-малко плодове. Според Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз търговията с плодове в страната е намаляла до близо една трета от нормалното си равнище. Заради това, както и огромната конкуренция на евтини плодове от чужбина, през последните години се вижда сериозен отлив от сектора.

Няма кой да изкупи черешите

„ Основният проблем на нашите производители е невъзможността да продават. Причина за това е инфлацията и понижената покупателна дарба на хората. Въпреки, че на европейски равнище кайсията е малко като количество, има доста сътрудници, които не могат да берат в естествена зрялост плода, тъй като няма на кого да го продадат.
 
Много е мъчно, тъй като сме сложени на един общ европейски пазар, само че в неподходяща позиция. От една страна страните членки получават друго подкрепяне, а от друга България е по този начин ситуирана географски, че през нас минават всички огромни производители, които не са членки на Европейския съюз. У нас влиза продукция от Турция, Молдова, Сърбия, Северна Македония, а от тази година на пазара на зеленчуци се намесиха и албански търговци “, добави Търпанова.
 
 В България има дефицит на плодове родно произвеждане Darikfinance
Производителите от района имат вяра, че построяването на преработвателно дружество би решило  казуса с реализацията на продукцията им. По думите на Търпанова обаче в Североизточна България няма нито едно дружество за преправка на плодове.
 
„ Една от аргументите за това е нередовното плододаване на кайсията. Ние сме далечен регион, а поради по-ниските транспортни разноски такива предприятия се построяват в централната част на страната. За да се направи нещо такова е належащо огромно съдружие на производители “, счита тя.
 
Заради компликациите в сектора, тонове кайсии може да изгният по масивите. А стопаните са безапелационни, че в случай че страната не се намеси, скоро българският плод ще се трансформира в дефицитна стока.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР