В Швейцария днес гласуват на референдум за или против рогата

...
В Швейцария днес гласуват на референдум за или против рогата
Коментари Харесай

Референдум за честта на швейцарските крави

В Швейцария през днешния ден гласоподават на референдум " за " или " срещу " рогата на кравите. Инициатор на допитването е фермерът Арим Капаул, който събра нужните 100 000 подписа, с цел да избави, както споделя той, " достойнството на швейцарските крави ".

Днес едвам 10% от тях са с рога. Аргументът рогата да се отстраняват скоро след раждането е, че животните могат да се наранят в оборите и по време на превозване. Според Капул обаче рогата са значими за топлообмена, животните ги имат по волята на природата, а и на опаковките на шоколада - запазената марка на Швейцария, кравите са с рога.

Казусът се появява през 70-те години, когато се приема закон, съгласно който, в случай че отглеждаш крави с рога, би трябвало да оставиш свободно една трета от пространството, което те населяват. Това коства повече средства и старания на фермерите, което пък води до въвеждане на практиката да се режат рогата на животните. Срещу нея обаче остро се опълчва фермерът Армин Капул.

" Когато се кастрират животни, котки или кучета, това също е лишаване на тяхното достолепие. Двете неща са сходни, само че кастрирането с интервенция е безболезнено, до момента в който тук се ползва изгаряне и при махането на рогата болката е по - интензивна, когато животното се разсъни ", разяснява Жан-Мари Сюрер, ръководител на ветеринарна организация.

Властите пък имат и други съображения - сходна дотация би възлязла на 30 милиона, които би трябвало да се вземат от общия бюджет за селско стопанство от 3 милиарда франка.

Засега двата лагера имат долу-горе еднакъв брой поддръжници и изходът от референдума е непредвидим, само че въпреки всичко предварителните сондажи сочат, че 46% от швейцарците са срещу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР