В щата Алабама човек трябва само да погледне нагоре, за

...
В щата Алабама човек трябва само да погледне нагоре, за
Коментари Харесай

Алабама няма нужда от сексуално образование - там си има религия

В щата Алабама човек би трябвало единствено да огледа нагоре, с цел да види черква. Възможно е скоро в класните стаи на държавните учебни заведения да се окачат разпятия, а абортът да бъде считан за закононарушение. Там е израснала Марго Хартлайн, която е била научена, че би трябвало да остане девствена до деня на брака си.

Нещата обаче не минават по проект: 25-годишната жена в този момент е хомосексуална активистка, която пази правото на аборт. " Няма причина да последвам разпоредбите на система от вярвания, към която не числя се ", изяснява тя, имайки поради въздействието на религията върху редица публични въпроси.

През май Алабама одобри закон за възбрана на абортите, даже в случаи на обезчестяване или блудничество, в който абортът се отъждествява с ликвидиране. Той ще влезе в действие през ноември, в случай че не бъде блокиран по правосъден път до тогава.

Този южен щат е най-набожният в Съединени американски щати. Разположен е в " библейския пояс " в югоизточната част на страната, а 82 % от неговите 4.8 милиона поданици споделят, че имат вяра в Бог " с безспорна увереност " съгласно анкета на центъра " Пю " от 2016 година

В държавната гимназия, където е учила Марго Хартлайн, е имало стратегия за набиране на ученички от горните класове, които да учат по-малките на " чудесата на половото самоограничение ". Преди това преподавателите разпитвали по-възрастните гимназистки, с цел да се уверят, че са девствени. " Беше толкоз объркващ персонален въпрос ", спомня си младата жена.

Според Аманда Рейес, говорителка на Неправителствени организации " Йелоухамър фънд ", която финансира абортите на дами с ниски приходи, в гимназиите на Алабама се учи, че сексът е " нещо, което може да се случва единствено в границите на хетеросексуален брак ".

А става ли дума за противозачатъчни способи като използването на презерватив? " О, не. Господи, не ", отвръща тя през смях.

Двете активистки упрекват управляващите на Алабама, че нехаят за дамите. Не единствено поради неналичието на здравни служби, а най-много тъй като въздържанието е единственият противозачатъчен способ, който се преподава в учебно заведение.

Насърчаване на въздържанието

Щатът не изисква да има полово образование в учебно заведение. Ако обаче има такова, преподавателите би трябвало да следват " инструкциите " от кодекса на Алабама от 1975 година Тези указания предизвикват " въздържанието, по-специално като единственият сигурен метод да се спрат венерическите заболявания и нежеланите бременности ", изяснява представителят на министерството на образованието на Алабама Майкъл Сибли.

По думите му това е " наложителен най-малко ", а учебните заведения могат да преподават и други противозачатъчни способи, в случай че локалните учебни управляващи им разрешат - което съгласно Марго Хартлайн и Аманда Рейес рядко се случва.

В текста също така се изисква от учителите да преподават, че хомосексуалността е " нарушаване, наказуемо от закона ". В законопроект, който не можа да бъде гласуван на последната сесия на локалния Конгрес, се предлага този параграф да отпадне.

Организация на обединените нации счита половото образование и равенството на половете за човешки права. Според религиозните консерватори обаче подробното полово образование би било в прорез с полезностите, които младежите учат вкъщи.

Преподаване на Библията

Властите също по този начин утвърдиха закон, който разрешава преподаване на Библията и религиозната история в държавни учебни заведения, както и да се излага на показ религиозна иконография в класните стаи. В текста се прецизира, че преподавателите не би трябвало да популяризират или да демонстрират неприязън към някоя вяра.

Мярката чака утвърждение от губернаторката Кей Айви, която към този момент подписа закона за възбрана на абортите, изтъквайки религиозни причини. " Много щати вкарват проучването на Библията. Страхотно! ", написа през януари в " Туитър " президентът Доналд Тръмп, откакто няколко щата одобриха сходни закони.

Как обаче стои въпросът с разделянето на църквата и страната? Двете " от ден на ден се сближават ", споделя Андре Райланд, началник на локалния отдел на Американската асоциация на хуманистите, която се бори против вкарването на религиозни вярвания в законодателните актове.

" Има религиозни групи, които се пробват да вкарат повече вяра в американската социална система ", споделя той и прибавя, че евангелските протестантски църкви са най-активни в тази битка. В реалност възбраната на абортите в Алабама е била гласувана от 25 бели мъже, които до един се разпознават като членове на евангелска, баптистка, епископална или презвитерианска черква. " Не е елементарно ", въздиша Андре Райланд. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР