В сградата на Министерство на електронното управление беше извършена последната

...
В сградата на Министерство на електронното управление беше извършена последната
Коментари Харесай

Само машините, които имат хеш кода, генериран тази вечер, ще участват в изборите на 2 октомври

В постройката на Министерство на електронното ръководство беше осъществена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласоподаване - доверено създаване на софтуера на машините за гласоподаване и генериране на хеш кода.

Това беше направено в предпазена среда и пред наблюдаващи - както от политическите партии, по този начин и от интернационалните наблюдаващи, като задачата е отбрана и бистрота, сподели Благовест Кирилов, зам.-министър на електронното ръководство, представен от БНР:

" Тоест основаването на версията на софтуера, която ще се употребява за машините за изборите на втори октомври. Защитената среда се намира в нашата постройка, която ние предоставяме, а самото създаване се прави от специалистите на ЦИК “.

Само машините, които имат този хеш код, ще вземат участие в изборния развой. Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на всички машини преди те да тръгнат към страната и чужбина, сподели Росица Матева представител на ЦИК:

" Генерирането на хеш кода, с което завършва процедурата по засвидетелствуване, подписването с ключове от Централната изборна комисия - трима сътрудници са горе, те ще вкарат паролата, определени са на инцидентен принцип - тъй че, това е още една гаранция, че софтуерът, заверен от трите института, и подписан с ключовете на ЦИК и генерираният довечера хеш код - би трябвало да бъде идентичен на всички устройства, с които ще се гласоподава на втори октомври. Той ще се отпечатва на всяка контролна квитанция, която се отпечата откакто гласоподава гласоподавател, ще бъде обществено наличен в секционните изборни комисии за съпоставяне, ще бъде оповестен обществено както от тези институции трите, по този начин и от Централната изборна комисия. Така че, всеки гласоподавател - гласувайки ще прави надзор върху това, че се гласоподава с хеш кода, който е генериран довечера ".

Доверено създаване на софтуера на машините за гласоподаване и генериране на хеш кода е последната стъпка преди действително да се даде този програмен продукт на изпълнителя и да стартират да се конфигурират машините. Трите института, които вземат участие, са Министерството на електронното ръководство, Институтът по стандартизация и Институтът по метрология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР