В сезона на вирусите се фокусираме върху това какво е

...
В сезона на вирусите се фокусираме върху това какво е
Коментари Харесай

5 храни, които причиняват инфекции в тялото

В сезона на вирусите се фокусираме върху това какво е здравословно, избираме повече витамини и мощна храна. Но знаете ли, че в доста от обичаните ни артикули има субстанции, които утежняват инфекциозните болести?

С развиването на хранително-вкусовата промишленост се  сътвориха и доста овкусители, консерванти и оцветители. Те вършат храната да наподобява по-апетитна, с по-добър търговски тип и да устоя дълго свежа на щандовете в магазините. Но в действителност тези субстанции не са същинска храна и за тялото ни приемът им утежнява чревната флора, която дава отговор за имунитета ни. Ето какво споделят нутриционистите за най-вредните храни, които утежняват инфекциите:

1. Добавена захар

За множеството американци най-вредното в храната е захарта. Заради нея отделяме цитокини, които са главните виновници за възпаленията в тялото. Захарта е извършител на двете най-развити заболявания на съвремието ни – диабет вид 2 и ревматоиден артрит. Но освен бялата захар е зложелател № 1. В това число се подреждат сиропите, сосовете, хлебните произведения, печивата, както и диетичните артикули като кока кола. Продуктите с царевичен сироп са модифициран артикул, който постоянно се прибавя в пакетираните храни, с цел да удължи трайността им. Високопреработените храни като тези, въпреки да не са наричани „ захари “, са скрити в доста пакетирани артикули. В това число мариновани артикули, кремове, пълнежи, даже майонезени сосове, снаксове, питиета. По-добрият избор е на артикули, които вместо подсладители, имат сътрудници, които приключват на –оза – като фруктоза, малтоза, декстроза.

2. Изкуствени подсладители

Още по-лошо от захарите са изкуствените подсладители. Те участват в съвсем всички безалкохолни питиета, даже в диетичните. Аспартамът се прави от 3 химически съставки: аспартамова киселина, феналаланин и метанол. Те са изключително рискови, когато се прибавят в медикаменти като сиропи за кашлица, лекарства за деца или близалки и дъвки. Тялото реагира като нападна химическите субстанции, с цел да ги почисти и това предизвиква инфекции, вместо развой на лекуване. Затова постоянно преглеждайте опаковките на медикаментите дали са с подсладители. Предпочетете тези със захар.



3. Преработени меса

Може да се шокирате, само че модифицираните меса съдържат много дребен % месо. В този коктейл има всичко: соя, уплътнители, консерванти, овкусители, оцветители. Така обичаният хот-дог е всичко друго, само че не и кренвирш от месо. Същото важи и за бекона, наденичките и някои деликатесни салами. И защото всичкото съдържимо в тези модифицирани артикули са изкуствени субстанции, тялото ни още веднъж реагира с бурна реакция в опит да ги отстрани като изпраща имунен отговор. А това значи – зараза. Честата консумация на модифицирани меса може да докара до рак на стомаха и хронични стомашно-чревни болести. Диета, богата на наситени мазнини, които се намират в модифицираните меса, покачват риска от насърчаване на артрит, Алцхаймер и Паркинсон. Вместо това, изберете месо от месарницата, овкусете го и сгответе сами и гарнирайте със зеленчуци.



4. Рафинирани въглехидрати

В рафинираните въглехидрати са отстранени всевъзможни фибри. А те са толкоз значими за изчистването на шлаките от червата. Освен това, простите въглехидрати имат висок гликемичен показател и покачват кръвната захар тъкмо като бонбоните. Рафинирани въглехидрати са бланширания бял ориз, паста от бяло брашно, белия самун, мюслитата за закуска, цялостни с добавени захари, кускуса, вафлите, поничките.

Учените откриват връзка и сред мигрената, артрита и потреблението на глутенови храни. Това е по този начин, тъй като глутенът блокира отделянето на ферменти, които преработват въглехидрата. Вместо това, изберете нерафинирани артикули като самун от спелта, нахут, лен, ръж, овес, кафяв ориз, басмати, булгур.



5. Прекоремна консумация на алкохол

Традициите на западния свят разрешават дневната консумация на вино, по едно малко пиво като ракия или узо, даже дижестив като ликьор. Но постоянно тази лечебна доза може да се трансформира във нездравословен табиет. Прекомерната консумация на алкохол може да направи червата пропускливи, което пречи на усвояването на потребните за тялото хранителни субстанции и да аргументи инфекции. Освен това, алкохолът се разгражда като захари и това покачва кръвната захар.

Като добър подход за понижаване на резултата от тези нездравословни храни, може да вършиме къси режими. Например: една седмица без глутен, седмица без алкохол, седмица без захар, седмица без модифицирани въглехидрати, седмица без модифицирани меса. Със сигурност, това ще облекчи тялото и ще наблюдавате по какъв начин то реагира на тези дребни промени. Въведете в диетата повече пресни плодове, прибавете най-малко 2 порции зеленчуци на ден с повече цветове в менюто. Те сигурно ще попречат на инфекциите и ще изградят добър имунитет.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР