В сезона на противогрипните ваксини сме, но все още има

...
В сезона на противогрипните ваксини сме, но все още има
Коментари Харесай

В Европа вече са регистрирани първите щамове грип, ето кога идват при нас

 В сезона на противогрипните ваксини сме, само че към момента има дефицит на препаратите в аптечната мрежа. Безплатните ваксини за пенсионери също не се доставени, чакат се при започване на ноември. Тази година закъсня позицията на СЗО за състава на притовогрипната ваксина, това забави и производството на препаратите. И най-големите страни имат също закъснение на имунизациите ", съобщи за bTV проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

" Препаратите са към този момент по аптеките из страната, а безплатните ваксини за над 65-годишни хора ще дойдат другата седмица ", сподели още той.

" В момента няма епидемиологична конюнктура на грип в Европейски Съюз и в България. В няколко страни в Европа към този момент са регистрирани първите варианти ", разкри шефът на Националния институт по заразни и паразитни заболявания. " Ваксинацията е препоръчително да се направи до декември месец. След имунизацията тялото построява отбрани до 21 дни ", добави специалистът.

" Декември стартират епидемиологичното разпространяване на грип. Средата на януари беше пика на гриповете тази година ", приключи проф. доктор Тодор Кантарджиев. Ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР