В сезона на пролетните бури сме, а градушките в последните

...
В сезона на пролетните бури сме, а градушките в последните
Коментари Харесай

Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

В сезона на пролетните стихии сме, а градушките в последните седмици към този момент съумяха да нанесат много вреди в някои региони на страната. Всички площадки за изстрелване на ракети за битка с градушките в пловдивския район към този момент работят. Само за 20 дни са предотвратени седем градушки в региона.

През тази година още веднъж има дефицит на фрагменти по площадките, където нощем работят по двама души на промяна, а денем остава единствено един дежурен. Заради ниското възнаграждение има огромно текучество на фрагменти.

“Имам подобен случай при мене поради заплатата напусна ми техника ми по локация, тъй че текучеството още съществува, тъй като парите са по-малко, в сравнение с оферират другаде”, сподели Никола Ковачев, началник-отдел техническо обезпечаване по.

Служителите признават, че обещаното от министерството нарастване на заплатите след митингите през предходната година към този момент е реалност. Те обаче са единствено с 50 лв. над минималните в страната, а резултатите от активността демонстрират, че икономическите изгоди от работата на полигоните е доста добра.

“Ефективността за тези сезони е извънредно добра като възобновяване сред един вложен лев е сред 1 и 4 значи един лев вложен 4 лв. се възвръщат т.е. се възвръщат”, изясни Никола Ковачев.

За 2017 година данните от земеделските служби потвърждават, че е избавена продукция за 63 милиона лв. в страната. И защото градушка може да падне когато и да е на денонощието, в контролната зала няма време за отмора.

“Като получим разрешението за пукотевица, зареждаме съответните площадки и когато облакът доближи градоопасни параметри, започваме стрелбата”, уточни Емил Пашкулов, старши специалист оперативна активност.

Станцията в Поповица от тази година е оборудвана с радар от последно потомство. Очаква се и построяването на 4 нови площадки за изстрелване на ракети в района. Дали ще се намерят чиновници за тях още не е ясно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР