В сезона на дините нашенската любеница е само мит. Българският

...
В сезона на дините нашенската любеница е само мит. Българският
Коментари Харесай

Останахме без българска любеница

В сезона на дините нашенската диня е единствено мит. Българският пазар всеобщо е залят с дини от Турция и Гърция, разясняват хора от сектора.

Тази година няма български дини. Това съобщи ръководителят на асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас Николай Недялков пред Радио Фокус.

Както знаете, дините и пъпешите се сеят пролетта към реките, на наносните алувиално-ливадни почви. Именно там сходни култури стават вкусни, напомни още Недялков.

По думите му обаче тази пролет нормалните площи за развъждане на дини са били залети и са се сели доста малко дини по по-високите места. В същото време на сушата бустанните култури не могли да се развият добре.

Според ръководителя на асоциацията на зеленчукопроизводителите дините, които могат да бъдат открити в комерсиалните обекти в града, се внасят от южната ни съседка Гърция, без значение че на етикета е посочено българско произвеждане.

Оказва се също по този начин, че при нормалните родни производители на дини у нас като Любимец, Харманли, Хасково и Симеоновград тази година не е налице висока продукция. Въпреки това на пазара могат да се открият и нашенски любеници, пък било то и по-трудно.

 Дини

По думите на Николай Недялков, където продукцията е съумяла да се избави, дините въпреки всичко са станали сочни и сладки.

И до момента в който родните консуматори се чудят по какъв начин да се снабдят с качествена българска любеница, българските производители на аления апетитен плод се питат по какъв начин да защитят продукцията си от нападения на безочливи крадци.

Зеленчукопроизводители се видяха в знамение, откакто научиха, че близо 1500 кг дини са били откраднати от равнищата им, намираща се в землището на село Селце, Добричко. Реколтата, която и без друго е ъгъл за страната, е била отмъкната в интервала от 18:30 ч. във вторник до 6:50 ч. в сряда.

От полицията оповестяват, че закононарушението е осъществено благодарение на пътно транспортно средство. За момента органите на реда не са наясно кой е причинителят на кражбата. По случая е формирано досъдебно произвеждане, а работата на криминалистите ще продължи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР