В северозападния английски град Манчестър местните избори в Англия днес

...
В северозападния английски град Манчестър местните избори в Англия днес
Коментари Харесай

Местните избори в Англия - рядък шанс за гражданите на ЕС в Обединеното кралство


В северозападния британски град Манчестър локалните избори в Англия през днешния ден съставляват необичаен късмет за живеещите там жители на Европейски Съюз да окажат въздействие върху политиката на Обединеното кралство, по-малко година преди Брекзит. Понякога обаче е мъчно да ги накараш да гласоподават.

Проевропейските деятели приканиха живеещите в Обединеното кралство жители на Европейски Съюз да упражнят правото си на глас, с цел да изразят недоволството си от възприетата от държавното управление на консерваторите линия по Брекзит, като извърнат в своя изгода всекидневно ниската интензивност на сходни локални избори.

Членът на групата " Трите милиона ", която съставлява ползите на към 3,7 милиона европейци в Обединеното кралство, Кристина Теголо попада в листата на проевропейската партия " Либерални демократи " в Северен Манчестър. Архитектката от Сицилия се опита да убеди европейските имигранти да гласоподават, а последователите на оставането на Обединеното кралство в Европейски Съюз да трансфорат Брекзит в централен въпрос на тези локални избори.

" Това ме направи още по-заинтересувана отпреди да гласоподавам за " Либерални демократи ", изясни пред Агенция Франс Прес Шарлот Далгарно пред дома си в Престуич, където Кристина Теголо обикаляше къщите, с цел да се опита да повлияе на колебаещите се да гласоподават, няколко часа преди отварянето на изборните секции.

Четиредесетгодишната Далгарно, майка на три деца и омъжена за италианец, е подала молба за италиански паспорти за цялото си семейство. " Казахме си, /.../ какво ще стане след Брекзит, в случай че той се реализира? "

Подалата документи за английско поданство Кристина Теголо изрази вяра, че проевропейските деятели ще могат " в действителност да окажат въздействие ", като поддържат проевропейските партии, " които действително са демократичните демократи и зелените ".

Но от другата страна на улицата съседът на Далгарно разкрива един от проблемите, с които се сблъскват проевропейските деятели в опита си да координират своето обръщение.

" Аз съм за оставането /в ЕС/, само че няма гласоподавам по Брекзита ", сподели от прага на къщата си поискалият анонимност човек. За него главният въпрос са локалните разноски.

Според Кристина Теголо компликацията да се убедят гласоподавателите да ''мислят в национални мащаби'' на тези локални избори е изключително огромна измежду английския електорат. " Британците от време на време много се срамят от това, което се случи на референдума, само че в реалност това не е основен въпрос за тях ", отбелязва тя. " Някои хора споделят: Защо желаете да имате повече права от нас? "

Друга компликация е да бъдат стимулирани жителите на Европейски Съюз да вземат участие в локалната народна власт - изключително тези от забележителната източноевропейска общественост.

" Съдейки по моя опит, италианците, французите и испанците са много осведомени и желаят да знаят ", изяснява кандидатката. " След като потропах на вратите на полските общности към Манчестър обаче /.../, малко на брой знаеха или разбираха проблемите, пред които могат да се изправят ", добави тя, изтъквайки изключително езиковата преграда.

Куба Яблоновски, полски студент и член на организацията " Трите милиона " смята за опростенческо изказванието, че жителите на Европейски Съюз наложително ще отидат да гласоподават през днешния ден.
" Не мисля, че съществува едно-единствено обръщение и не мисля, че би трябвало да има такова ", сподели той. " Това не е обединен и еднороден електорат /.../ някои от нас са с леви убеждения, а други - с десни ".

Той счита, че локалните избори, които биха могли да бъдат последните, на които гласоподават жители на Европейски Съюз преди Брекзита, въпреки това са жизненоважни за една сполучлива интеграция.

" Въпросът за възприятието за принадлежност е основен, тъй като гласуването ви дава чувството, че принадлежите към своята локална общественост. Затова всеобщото неупражняване на това право ще бъде проблематично ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР