В сериала на HBO The Last of Us героите разпознават

...
В сериала на HBO The Last of Us героите разпознават
Коментари Харесай

Заплахата от гъбички за човешкото здраве нараства в един по-топъл, по-влажен и по-болен свят

В сериала на HBO The Last of Us героите разпознават зомбитата измежду тях по гъбичките, които изникват от телата им, а гъбичните паразити манипулират хората, с цел да заразят общностите към тях.

В действителния живот гъбичният тип, въодушевил историята, Ophiocordyceps, заразява инсекти и не основава проблеми на хората.

Според специалистите обаче опасността от гъбични патогени се усилва и може да стане доста по-голяма в един по-топъл, по-влажен и по-болен свят, оповестява CNN .

" Винаги сме заобиколени от спори на гъбички. Живеем с тях още от времето, когато сме си постелили кревати в саваната преди 500 000 години, преди да се превърнем в модерни хора. И трябваше да приспособяваме тази изтънчена имунна система, с цел да се защитим от спорите, тъй като доста от тях са евентуално патогенни ", споделя доктор Матю Фишър, професор по медицина в Училището по публично здраве към Имперския лицей в Лондон, чиито проучвания са ориентирани към нововъзникващите патогенни гъбички.

" Гъбите просто търсят източници на храна, а в очите на доста сапротропни гъби ние сме просто храна ", прибавя той. (Сапротрофът разказва организъм, който се храни с мъртва органична материя. )

Много милиони гъбички са потребни за околната среда, само че единствено няколкостотин от тях могат да причинят заболявания при хората.

Милиони инфекции всяка година

Учените непрестанно откриват нови гъбички - единствено през предходната година те откриха четири, само че не всички от тях съставляват опасност за хората.

От към 4 милиона разнородни типа гъбички учените са разпознали единствено 300 като човешки патогени, които могат да причинят заболяване.

През всяка година повече от един милиард души имат гъбични инфекции, които Обществото по микробиология смята за " повърхностни ".

Стъпалото на спортиста (Athlete’s foot) - люспест обрив, който може да провокира сърбеж или парене; млечницата - бели лезии, които се развиват по езика или вътрешната част на бузата; и даже пърхотът са породени най-вече от една от тези повърхностни гъбични инфекции. Те са дразнещи, само че за благополучие, лекуването към момента работи върху тях.

Някои инфекции могат да бъдат доста по-сериозни, даже животозастрашаващи.

По данни на Дружеството по микробиология в международен мащаб всяка година от тях умират към 1,5 милиона души, като има малко работещи лекувания, в случай че въобще има такива.

Миналата година Световната здравна организация съобщи, че смята гъбичните патогени за " сериозна опасност " за публичното здраве и за първи път разгласява своя лист с цели на 19-те типа, за които светът би трябвало да внимава.

Един от четирите типа, включени в листата на СЗО с най-критичните типове, е cryptococcus neoformans - патогенни дрожди, които живеят в почвата. Хората могат да вдишат гъбични кафези и множеството от тях не се разболяват. Но при хората с потисната имунна система той може да засегне белите дробове и да се популяризира в нервната система и кръвта. С течение на годините тази гъбичка е станала устойчива на някои лекувания.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР