В селска кръчма, щедро напоена с миризмата на евтин тютюн,

...
В селска кръчма, щедро напоена с миризмата на евтин тютюн,
Коментари Харесай

Бащата на Илия Павлов: Аз го научих как да прави пари (ВИДЕО)

В селска механа, обилно напоена с миризмата на на ниска цена тютюн, люта гроздова ракия и шкембе супа, овкусена с чесън, получава началните си уроци за бизнеса бъдещият милиардер Илия Павлов.

Неговият татко Павел Найденов се съгласи да допусне екип на „ България Днес “ до най-съкровените секрети на семейството, в която духът на бизнесмена се предава по завещание.

С персонално благосъстояние от 1,5 милиарда $ Илия Павлов е провъзгласен за първия български милиардер в ранглиста на полското списание „ Впрост “ през есента на 2002 година Класиран е на осмо място в Източна Европа. Компания в почетната десетка му вършат единствено съветски олигарси.

Само няколко месеца по-късно, на 7 март 2003 година, Павлов е погубен от снайперист с един патрон в сърцето пред постройката на своята могъща корпорация. Екзекуторът не е оголен до през днешния ден, нито неговите поръчители. Но историята за това по какъв начин дребното момче, което едвам се подава иззад тезгяха на кръчмата в Долни Богров, стига до притежател на същинска бизнес империя, се пази от Павел Найденов.

„ Аз научих Илийчо по какъв начин се вършат пари – споделя неговият татко. – Работех интензивно по времето на комунизма, а с търговията съм откърмен още от дете. Моят чичо Илия имаше механа в Долни Богров. По време на беритба и когато на село има доста работа по полето, той ме оставяше в кръчмата да продавам на клиентите. Веднъж ми направи един номер, който в никакъв случай не забравих и насочи живота ми в вярната посока. Тогава бях 11- или 12-годишен. „ Ето ти 180 лева – споделя чичо ми Илия, – преброй ги и ги прибери в касата. “ Броя ги аз един път, броя ги повторно. Ама има неточност – парите не са 180 лева, а са 200. Казвам му на чичо Илия: „ Объркал си се, чичо. Тук има 20 лева повече. “ Той нищо не сподели. Стана от стола почна да ме целува по главата, а по бузите му капят сълзи. От тогава стартира да ми разпорежда повече работа в кръчмата, имаше ми цялостно доверие. Научи ме на всички най-важни неща в занаята. И най-важното: Чуждото не се пипа. Ако е на страната – да си бъде на страната. Ако е на различен – негово си е. “

Минават се години, Павел Найденов към този момент е женен мъж, родил му се е наследник. Кръстил го е Илия, на своя чичо кръчмар. И историята се повтаря отново в същата селска механа, само че този път зад щанда е осемгодишният Илия.

Видял е, че на улицата продават сладолед, и вика същия този към този момент възрастен дядо Илия да го пита за стотинки. Той е някъде във вътрешността в помещението, а клиенти, дето чакат на опашка пред тезгяха, подканят Илия: „ Бръкни в касата и си вземи за сладолед “. Той ги поглежда и дава отговор: „ А, не. Не са мои тези пари “. Така го бях възпитал и имам вяра, че не ги не помни в никакъв случай тези уроци “ – споделя през днешния ден татко му.

Самият Павел Найденов още в годините на комунизма демонстрира гений в търговията и ръководството на заведения. Той приключва занаятчийско учебно заведение и след това върви на спомагателни курсове, с цел да му признаят тапия за приблизително обучение. Взима сполучливо приравнителните изпити и продължава образованието си във Варна. Там става част от предприятието „ Балкантурист “, което има за задача да трансформира България в парадайс за туристите от социалистическия лагер. А и освен за тях. Курортите по Черно море стават обичани и за доста посетители от скандинавските страни, че и от Западна Европа.

„ Така започнах да върша първите си стъпки в сектора – връща се обратно в годините Павел Найденов. – През 1958-1959 година се взе решение в София да се аправи заведение, в което обслужването да бъде поверено на млади хорна. Намираше се на улица „ Заимов “ и канала на реката. Назначиха ме за шеф. “

Павел Найденов се дами за едно от девойките, с което работи във въпросното заведение с младежко обслужване. Става тъкмо по този начин, както се пожелава на женитба: „ Тази година младоженка, следващата година – люлка “. Илия Павлов се ражда през 1960 година, а ориста на това момче е почтена за холивудски филм.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР