В секциите за коментари, в социалните медии, дори в официалните

...
В секциите за коментари, в социалните медии, дори в официалните
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Войната роди новата дума Рашизъм със значение на Руски фашизъм

В секциите за мнения, в обществените медии, даже в формалните изказвания на страната, украинците употребяват нова дума, построена от няколко езика - " рашизъм ". Това е освен наказание на съветските дейности, само че и отношение към съветския език, оповестява Ню Йорк Таймс.

Докато четете за Ирпин, за Буча, за Тростянец, за труповете, смачкани от танкове, за разстреляните на улицата велосипедисти, за оскверните трупове, на хиляди места се появява една и съща дума „ рашизъм “, още веднъж и още веднъж, в секциите за мнения, в обществените медии, даже в формалните изказвания на украинската страна. Докато Русия възобновява опита си да унищожи украинската страна с Великденската си атака в Донбас, украинците ще продължат да употребяват тази нова дума.



Схващането на смисъла на думата изисква секване на разликите в писмеността и произношението, като мислим за пътя си към прекарването на двуезично общество във война с фашистка империя. “Рашизъм ” звучи като “фашизъм ”, само че със тон “r ” вместо “f ” в началото; това значи жестоко казано „ съветски фашизъм “. Агресорът в тази война продължава да се пробва да се върне към предишното, каквото в никакъв случай не се е случвало, към безсмислени и некрофилски разкази за историята, написа Ню Йорк таймс. Русия би трябвало да завладее Украйна, споделя Владимир Путин, поради покръстването преди хиляда години или поради кръвопролития по време на Втората международна война. Но съветските имперски легенди не могат да оправдаят украинските жертви на новата война. Националната еднаквост е обвързвана с живите хора и полезностите и бъдещето, което си показват и избират. Нацията съществува, доколкото основава нови неща, а националният език живее, като основава нови думи.

Новата дума „ рашизъм “ е потребна концептуализация на мирогледа на Путин. Далеч по-ясно от западните анализатори украинците видяха наклона на Русия към фашизма през последното десетилетие. Те са видели фашистки практики в Русия: култовете към водача и мъртвите, корпоративната страна, митичното минало, цензурата, теориите на конспирацията, централизираната агитация и в този момент войната на заличаване. Дори когато вярно спорим до каква степен терминът е използван към западните фигури и партии, ние сме склонни да пренебрегнем централния образец за възраждането на фашизма, който е режимът на Путин в Руската федерация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР