В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст на

...
В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст на
Коментари Харесай

В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст, отчитат от земеделското министерство

В бранша на черупковите плодове се следи резистентен растеж на засадените и реколтирани площи по години. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на видеоконферентна среща с представители на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Тя изясни, че черупковите плодове, и по-специално орехите, попаднаха в групата на сензитивните браншове, главно заради обстоятелството, че през 2014 година, по данни на МЗХГ, е регистрирано понижаване по отношение на индикативното равнище от площите.

Въведен е таван при орехите от 5 251 ха по Схемата за обвързана поддръжка за запазването и подпомагането на сензитивните браншове. По думите ѝ, през 2016 година се следи надхвърляне с 57,28 на 100 или с над 3000 хектара на площите. Данните посочваха, че е надвишен доста декларираният предел от 5251 ха за тази просвета, като по този метод един от критериите за сензитивност на бранша отпадна. При орехите бе открит най - висок дял на обвързаната поддръжка, което докара до изключването им. "Видно е, че няма отрицателно влияние върху производството им. През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е нараснал до 18 130 ха ", заключи Кръстева. Аналогична е обстановката и при лешниците и бадемите.

МЗХГ предлага смяна на кандидатстването за Схемите за обвързано подкрепяне за плодове и зеленчуци за Кампания 2020

На инициираната от Асоциацията днешна среща бе разисквано подпомагането в бранша и по-специално това, попадащо в обсега на хоризонталната мярка COVID-19.

Заместник-министър Кръстева уточни, че секторът е включен в обсега на подмярка COVID-2, от Програмата за развиване на селските региони, за покриване на разноските за противоепидемични ограничения в границите на земеделските стопанства и COVID-3 за преработватели. Подпомагане се получава по СЕПП, зелени директни заплащания и преразпределителни заплащания.

Голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен метод и получават съответното заплащане по размер 11 от ПРСР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР