В съвремието е безспорен фактът за благотворното действие върху организма

...
В съвремието е безспорен фактът за благотворното действие върху организма
Коментари Харесай

Как са калявали и лекували със слънце децата във Варна преди век

В съвремието е неоспорим фактът за благотворното деяние върху организма и здравето на слънцето и морето. Оказва се обаче, че още преди столетие е почнало потреблението на лечебните сили на тези два естествени фактора край Варна за укрепване и лечение на деца.

Неслучайно точно до морската столица се основава първият детски морски санаториум. Освен това се ползва цяла стратегия за закаляване на децата посредством водни и слънчеви процедури на морския бряг, научи Moreto.net.

За това свидетелстват и фотоси от началото на предишния век. На фрагментите, с които разполага Регионалната библиотека, можем да забележим огромни групи деца. Част от малчуганите са подредени в железни корита с морска вода, а други чакат реда си. До тях нормално са педагогичен и медицински лица, както и родителите им.

„ По едно щастливо стичане на събитията за ориста на санаториума се заинтересува първата българска Царица Елеонора и с помощта на нейната материална поддръжка и височайше застъпване още през 1909 година се пристъпи по елементи към постройката на настоящия санаториум върху землището, харизано от Варненската окръжна непрекъсната комисия. Строежът на санаториума продължи няколко години. Местоположението на санаториума е изключително удобно за вярното употребяване на естествените фактори – море, слънце, въздух за лечебните цели на санаториума. Последният е ситуиран в един незначителен залив с превъзходно ревю, чисто и недълбоко пясъчно дъно, кристална морска вода и гальовен светлобял бясък. Запазен откъм север и запад с неголеми височини, предпазен от континенталните ветрове и изложен единствено на морски такива. Санаториумът има отлични климатични условия. Зданието е издигнато на самия морски бряг, в подножието на спущащи се към морето терасообразно хълмове. В автентичен старобългарски жанр са две редици полузакрити тераси за въздушно и слънчево излъчване. Лицето на зданието и терасите са обърнати на югоизток към морето.

Пред зданието има неголяма цветна градина, а на плажа летен павилион, където децата непрекъснато прекарват на 2-4 месеца под животворното деяние на морското слънце и вдишват идеално чистия морски въздух. Ала и останалите заболели деца, лекувани на легло, прекарват непрекъснато и слънчево лечение. Само ходещите деца, чиито брой не е доста огромен, се озаряват на пясъчния бряг и се къпят в морето, което тук се отличава със своята непорочност “, се споделя в публикацията.
„ Тия данни, съпоставени с резултатите в европейските санаториуми за хирургична туберколоза, демонстрират, че у нас лечебните резултати не са по-лоши и изцяло оправдават неговото битие “, написа още във варненския вестник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР