В същото време ал-Бурхан и Дагло имат и въпроси, по

...
В същото време ал-Бурхан и Дагло имат и въпроси, по
Коментари Харесай

Битка за власт между двама генерали: Какво се случва в Судан

В същото време ал-Бурхан и Дагло имат и въпроси, по които са единни. Например общият им боязън, че ще бъдат държани виновни за дейностите си, изяснява Марина Петер от организацията " Судански и Южносудански Форум ".

Докато ал-Бурхан следва нормалните стъпки за кариера в армията, военачалник Дагло е бил пълководец на така наречен Милиция " Джанджауид ", която през 80-те години на ХХ век е изключително брутална по време на спора в Дарфур - освен против бунтовническите милиции, само че и против цивилни. Бойците на " Джанджауид " се бият като наемници и в споровете в Либия и Йемен.

" Голяма част от обществото желае и двамата генерали да бъдат осъдени - Дагло за закононарушенията си по време на войната в Дарфур, а ал-Бурхан за кървавото въстание против някогашния президент на Судан Омар ал-Башир. И двамата се опасяват от това ", споделя Петер.

Чужди ползи в Судан

Двамата съперници евентуално се борят и за поемането на контрола върху естествените запаси в страната. Судан разполага с огромни находища на злато, от които и Русия се интересува. " Судан може да се трансформира в ключа на Русия за Африка ", споделя през 2017 тогавашният водач на страната ал-Башир. По това време съветската компания M-Invest получава права да работи в мините в Судан. По информация на американското министерство на финансите тази компания е заслон за групата " Вагнер ". В момента те работят взаимно със " Силите за бързо реагиране ".

Други интернационалните играчи също имат ползи в Судан. Египетското държавно управление да вземем за пример разчита страната да се ръководи от ал-Бурхан и го поддържа. В началото на месеца двете страни организираха и взаимно военно обучение. Дагло пък поддържа положителни връзки с Еритрея, Етиопия и Йемен, където част от милициите му са дейни. Генералът поддържа и топли връзки с Москва чрез взаимната им работа в златните мини.

Безсилието на гражданското общество

Всичко това изяснява протичащото се сега, споделя Кристине Рьорс. Ал-Бурхан и Дагло се борят за власт и въздействие. " Те се борят за сметка на цивилните - макар че милиони суданци се оповестиха срещу военното ръководство на страната в " революцията за народна власт " през 2018 година ".

Затова и няма по какъв начин да се приказва за идна война, изяснява Марина Петер. " Това не е революция, а битка за власт сред двама генерали. Гражданското общество постоянно се е опитвало да прокарва демократични промени и продължава да стачкува за тези правила ". Активистите за народна власт постоянно са виждали армията и паравоенните милиции като спънка пред мира. " Сега ", споделя Петер, " деятелите и гражданското общество са залостени сред двата фронта ".

Материалът е оповестен ТУК> >
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР