В същината си мексиканската кухня е тържество на ароматите, вкусовете

...
В същината си мексиканската кухня е тържество на ароматите, вкусовете
Коментари Харесай

Уличната храна на Мексико

В същината си мексиканската кухня е празненство на ароматите, усетите и цветовете. Пикантният усет идва от безбройните типове сухи и пресни люти чушки и се балансира с авокадо, зрели домати и свеж кориандър.

Мексиканските ястия са цялостни с живот. Най-типичните артикули като царевица, люти чушки, домати, авокадо, фасул и шоколад се допълват с импортираните от испанците през XVI в. ориз, пшеница, източни подправки, мляко и сирене, както и пилешкото, свинското и агнешкото месо. Днешният образ на мексиканската кухня се развива от тази основа.

Уличната храна е значима част от цялата просвета на хранене, изключително такос, тамалес и кесадияс. Дори самият Антъни Бурдейн твърди, че най-хубавата количка за улична храна, се намира точно в Мексико.

Една от най-обичаните храни, които мексиканците постоянно употребяват в придвижване, е елоте – печена царевица, която се сервира с майонеза, сирене котиха, малко чили и лайм. В регионите на огромните пазари в Мексико пък се оферират сокове, сходни на фреш, както и сладко от манго с чили или тамаринд.

Бурито (или Буритос) доста наподобява на познатите ни дюнери, защото съставлява питка с заряд. Съставките, от които се подготвя обаче, са разнообразни. Питката е от царевично брашно и без квас и се сгрява леко на скара или пара преди консумация, с цел да омекне, а пълнежът зависи от съответния район. Традиционно в Мексико се поставя мачкан фасул, месо или ориз, а в Съединени американски щати към тях се прибавят и други съставки като сирене, салата, кетчуп, сметана, авокадо и др

 Тостадас

Тортили и такос се оказва отлично поле за изява както за месоядни (например тортили с пилешко, телешко или свинско), по този начин и за вегетарианци, които интерпретират оригинала по отношение на личните си желания.

Друго обичано ядене на мексиканците, което може да бъде закупено от количка за храна на улицата, е тостадас. Тостадата е малко пържено хлебче, изрязано от пита за дюнер. Върху нея нормално се поставя накъсано пилешко месо, поръсено с малко балсамов оцет или табаско и една лъжичка доматена салца. Това, несъмнено, е единствено примерно начало, тъй като тостадите развихрят въображението и могат да бъдат направени с най-разнообразни артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР