В същата зала, в която преди 22 г. се роди

...
В същата зала, в която преди 22 г. се роди
Коментари Харесай

НДСВ се възражда в събота в залата, в която се роди преди 22 г.

В същата зала, в която преди 22 година се роди царската партия, в събота Национална движение „Симеон Втори" ще опитва да се възроди. На 21 януари в постройката на Федерацията на научно-техническите съюзи на “Раковски ” 108 царската партия ще организира първия от много време насам конгрес.

Точно там на 8 април 2001 година бе първият опит за основаване на Национално придвижване “Симеон Втори ” - 2 дни след историческото послание на Симеон II от поляната пред двореца “Врана ” на 6 април 2001 година, в което царят разгласи, че влиза в политиката и даде обещание вложения и повишение на стандарта на българите за 800 дни.

614 станаха учредителите тогава, а начело хиляди блокираха “Раковски ” с готовност да се включат. Царят участва персонално и бе определен за водач.

Сега Национална движение „Симеон Втори" се възражда с благословията му, само че към този момент без негово присъединяване. Решението за привикване на форума е взето от Националния съвет на съвещание в края на ноември. Ще бъде призната нова стратегия и правилник и ще бъде определен нов водач.

От 2015 година отпред на партията е триумвират - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов. Освен тях в дъното на самодейността е и някогашният парламентарен началник и длъжностен министър председател Огнян Герджиков.

Национална движение „Симеон Втори" няма политическа активност от няколко години. Никой не може да каже и какъв брой са членовете на партията през днешния ден. Финансовият ѝ доклад за 2021 година сочи, че няма доходи даже от членски импорт, само че има негативен капитал от 84 лв.. Последното явяване на Национална движение „Симеон Втори" на парламентарни избори е през 2013 година, когато игра в коалиция с партията на Касим Дал. На изборите за Народно събрание през март 2021 година ЦИК я отряза от регистрация, тъй като не беше събрала нужните 2500 подписа. Най-активно в последните години е взела участие в локалните избори и към момента има кметове и общински съветници в дребни общини основно в Северозападна България.

През 2017 година, когато проф. Герджиков стана министър председател в първия длъжностен кабинет на новоизбрания тогава президент Румен Радев, Национална движение „Симеон Втори" излезе с декларация, че “спира с политическата си активност, с цел да не подхранва спекулациите, че царистите се завръщат във властта през задния вход ”. За финален път взе участие в евроизборите 2019 година Тогава Национална движение „Симеон Втори" и “Новото време ” дадоха регистрациите си на коалиция “Път на младите ”. Водената от юриста от Лондон Румен Чолаков листа взе 21 315 гласа, което бе 1,09%.

Идеята ни в този момент е да съберем младежи, които със свежи хрумвания и рационална стратегия да отидат на избори, разгласи Илчев. Напомни, че след 2015 година на няколко пъти са се опитвали да вършат обединения от извънпарламентарни сили. През годините са водили диалози със ССД на Стефан Софиянски, “Гергьовден ” на Любен Дилов, ЕНП на Мария Капон, “Синьо единение ” на Христо Панчугов и други Но някой не желаеше да има обединяване на извънпарламентарните сили и дръпна ръчната спирачка, описа Илчев. Затова в този момент Национална движение „Симеон Втори" ще играе независимо. Посветени в концепцията настояват, че даже имало искащи да се запишат за нови членове.

Бившите царски министри и депутати не изгубиха връзка и постоянно се събират по разнообразни мотиви. Последната им среща бе в края на септември, когато гостуваха на царя във “Врана ” с децата и внуците си.
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР