В САЩ стартира проект за създаване на устройство за съхранение

...
В САЩ стартира проект за създаване на устройство за съхранение
Коментари Харесай

САЩ ще изгражда енергийно хранилище с потенциален общ КПД почти 100%

В Съединени американски щати започва план за основаване на устройство за предпазване на сила, основано на термичен генератор. Средствата за построяването са получени отчасти от капиталовата компания на Бил Гейтс. Топлоносителят ще бъде разтопен калай, а акумулаторът на топлота – графитни пръчки в среда от аргон. Електрическата успеваемост на системата ще надвиши 40%, а общата успеваемост ще доближи съвсем 100%.

В първия си капиталов кръг Fourth Power набра 19 млн. $. Финансирането бе обезпечено от DCVC, Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс и консорциума Black Venture Capital. Разработчикът ще употребява парите, с цел да разшири инженерния си личен състав и да построи пилотна електроцентрала с мощ 1 MW в предградие на Бостън, което е планувано за 2026 година

Системата за акумулиране на топлината ще се зарежда от слънчевата светлина и съгласно информацията в медиите ще може да работи при на половина по-ниска температура спрямо предходни сходни планове. Слънчевата топлота ще разтопява калая, който минава през неповторима инфраструктура за прекачване на топлината към графитните резервоари за предпазване. Графитът ще се нагрява до температура от 2400 °C. За да се сведат до най-малко топлинните загуби, в помещението за предпазване ще се поддържа аргонова атмосфера.

Електричеството ще се генерира от патентовани термофотоволтаични кафези (thermophotovoltaic, TPV), сходни по принцип на фотоволтаичните кафези на стандартните слънчеви акумулатори, единствено че те са чувствителни към инфрачервената светлина, предавана от нажежения графит. Обявената успеваемост на прототипите на TPV на компанията доближава до 41% и ще бъде увеличена до 50%. Ако в този развой се употребява топлината, да вземем за пример за другите софтуерни процеси в производството, общата успеваемост на системата може да се усили до съвсем 100%.

Пускането в употреба на пилотната апаратура ще разреши да се оцени мащабируемостта на плана. Това ще приготви почвата за 100-мегаватова централа, която компанията дава обещание да построи до 2028 година Сравнително евтините съставни елементи под формата на калай и графит, както и относително лесното създаване и поддръжка, дават обещание да създадат сходни системи за предпазване на сила 10 пъти по-евтини от системите за предпазване на сила от литиеви акумулатори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР