В САЩ разследват българската криптобанка за Понци схема за милиарди

...
В САЩ разследват българската криптобанка за Понци схема за милиарди
Коментари Харесай

Босът на „Хелп Карма“ лъсна в нова измама – Nexo

В Съединени американски щати проверяват българската криптобанка за Понци скица за милиарди долари но „ Ружа Игнатова “

Българската компания за цифрови финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo е изгубила най-малко Щатски долар 4 милиарда на хиляди свои инвеститори и заемодатели от целия свят през последните месеци, само че прикрива голямата дупка в портфейла си. Срещу сдружението е стартирало следствие в Съединени американски щати поради подозрения за съществуване на Понци скица, сходна на измамата OneCoin на българката Ружа Игнатова, написа Alarma.bg.

Скандалните разкрития за тежкия финансов срив в криптобанката Nexo идват от проверяващия екип на „ Видра “ – известна анализаторска платформа в света на криптовалутата. От „ Видра “ сигнализират за прикривана ликвидна рецесия в Nexo, която до края на календарната 2022 година ще донесе сигурна загуба от 87% в портфейла на сдружението.

В известни конгреси за търговия с биткойни и криптовалута се твърди, че криптобанката Nexo отхвърля да дава информация на клиентите си в кои крипто хедж фондове е вложила парите им. Смята се, че от Nexo са вложили сред 30 и 50% от активите на клиентите си в обявилите банкрут преди 2 месеца крипто хедж фондове Three Arrows Capital и Voyager .

Основата в България през 2018 година криптобанка Nexo ръководи активи за $12 милиарда, а на уеб страницата на компанията се твърди, че сдружението е обработило транзакции в общ размер от над Щатски долар 80 милиарда. През последния месец обаче сдружението единствено признава в рекламни съобщения  че е изгубило най-малко 4 милиарда $ от срутва на криптовалутите.

В последните рекламни известия на билбордове в София, в които компанията предлага работа на търговци на криптовалута, се твърди, че Nexo към този момент ръководи активи за 8 милиарда $ – т.е. с Щатски долар 4 милиарда по-малко спрямо тази пролет.

Първоначалните подозрения на проверяващите активността на Nexo са, че огромна част от вложенията на вложителите в криптобанката са били пренасочени непозволено към притежателите на Nexo и техни подставени лица.
 Босът на Nexo Коста Кънчев е основно настоящо лице и в измамите с пари от дарения на благотворителната фондация „ Хелп Карма “
Мощен подтик на изказванията, че Nexo работи като финансова пирамида дава бизнес досието на един от създателите и притежателите на компанията – Коста Кънчев. Само преди година и половина гологлавият финансист лъсна като основно настоящо лице в гнусната спекулация с отклонени милиони левове от дарения на фондация „ Хелп Карма “.

Коста Кънчев е босът в сянка на скандалната благотворителна фондация, ръководена по документи от неговия първи братовчед Константин Кръстев. В управителния съвет на „ Хелп Карма “ „ пръв измежду равни “ е и Калин Кънчев, бащата на Коста Кънчев.

Реклама

Миналата есен, след излъчено шокиращо следствие на Би Ти Ви за вулгарни измами с пари от дарения, Софийската градска прокуратура повдигна обвинявания против шефовете на „ Хелп Карма “ за финансови злоупотреби в изключително огромни размери и отклонение на средства, събирани в границите на дарителски акции.

В сметките на фондацията пък бяха открити 8 600 000 лв. – пари, които е трябвало да послужат за дарения на заболели деца, само че са били арестувани за присвояване от босовете на „ Хелп Карма “. Милионите левове са запорирани, а делото още не е тръгнало в съда.
 Бившият народен представител Антони Тренчев е ръководещ съучастник в Nexo. Ще повтори ли Тренчев ориста на криптокралицата Ружа Игнатова?
Сред притежателите и ръководещите съдружници в Nexo e някогашният народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев. Доскоро съучастник в компанията е бил и Георги Шулев, синът на някогашната вицепремиера Лидия Шулева.

Твърди се, че преди 8 месеца Георги Шулев е подал сигнал за машинация против Коста Кънчев в Съединени американски щати, защото бил изхвърлен непозволено от компанията за криптотърговия.

Основната активност на сдружението за цифрови активи Nexo е да отпуска заеми в подмяна на поръчителство, като клиентите би трябвало да заплатят в криптовалута. Лихвеният % при заемите с електронна валута в Nexo доближава до 150%. Дейността на сдружението не предстои на никаква регулация и то на процедура работи без лиценз за финансова активност.

Офисът-майка на Nexo е основан в София, където брокери на сдружението, афиширайки се като „ финансови консултанти “, зарибяват клиенти от целия свят да търгуват с биткойни и с разнообразни криптовалути. Дейността на Nexo е неразрешена в България, само че на процедура никой не знае дали криптобанката не търгува с криптовалута и на родна територия.

Смята се, че доста корупицонни заплащания, в това число и към политици, се правят в криптовалута, с цел да не бъдат проследени от финансовите регулаторни органи в България и в Европейския съюз.
 Миналата есен основният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс забрани активността на Nexo на територията на щата. Срещу българската криптобанка тече следствие в Съединени американски щати поради укриване на дупка в размер на над Щатски долар 4 милиарда в портфейла й
През месец октомври 2021 година основният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде възбрана на сдружението Nexo да отпуска заеми против клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс N exo няма право да основава депозити в криптовалута, защото лъжливо показва активността си като банкова, въпреки да няма лиценз за сходна активност.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР