В САЩ официално започна предизборната надпревара през 2024 г. Настоящият

...
В САЩ официално започна предизборната надпревара през 2024 г. Настоящият
Коментари Харесай

Кризата е неизбежна. Кой ще оглави САЩ догодина?

В Съединени американски щати публично стартира предизборната конкуренция през 2024 година Настоящият президент разгласи номинацията си за втори мандат. Това акцентира няколко систематични неуспеха в американската политика по едно и също време.

Относителни триумфи

Във видео, оповестено на 25 април, Байдън, откакто разгласи, че още веднъж претендира за поста държавен глава, назова администрацията си последователи на персоналната независимост, демокрацията и плурализма, за разлика от тези, които той назова „ МАГА-екстремисти “. MAGA е придвижване в поддръжка на някогашния президент Доналд Тръмп, кратко от неговия избирателен слоган Make America Great Again („ Да създадем Америка още веднъж велика “).

Мойра Донеган, американска журналистка, пишеща за „ Гардиън “, счита, че Байдън е разочаровал американците и не е съумял да завоюва благосклонностите им, за разлика от Барак Обама.

В същото време, счита анализаторът, демократите нямат опция на сегашния президент. Левицата, останала без водач след провалянето на социалиста Бърни Сандърс на първичните избори през 2020 година, не са формирали обединен блок.

Но нещата не са по-добре при десните. Републиканците се пробваха да обвинят администрацията за възходящата инфлация и тежките последствия от пандемията от ковид. Въпреки това епидемиологичната обстановка се усъвършенства и инфлацията престана да бие върхове. Освен това, за разлика от ерата на Тръмп, в този момент стопанската система е по-малко подвластна от реториката на президента. При предшественика на Байдън няколко коментара в „ Туитър “ от президента бяха задоволителни, с цел да трансформират пазарите.

В години на крах

Една от главните искания към американския водач е възрастта. Ако завоюва акцията през 2024 година, до края на втория си мандат ще стане на 86. Предвид здравословните проблеми, които президентът все има, това, несъмнено, тревожи американците.

Тръмп има същите проблеми: той е единствено четири години по-млад от Байдън.

Това, несъмнено, се отразява на рейтингите. Седем от 10 американци, в това число 51% от демократите, не желаят Байдън да се кандидатира, съгласно изследване на Ен-Би-Си. Малко повече от една трета от интервюираните поддържат повторната номинация на Тръмп.

Специфичната изборна система разрешава даже на тези, които не са подкрепени от болшинството, да влязат в Белия дом. Но времената не са лесни и за партийните изборни колегии: те са виновни към хората и по тази причина се стремят да намерят други възможности на възрастните водачи.

Недостиг на фрагменти

Демократите разчитаха на Камала Харис, вицепрезидента. Партията вярваше, че черен политик, освен това жена ще пасне на настоящия цивилен дневен ред: отбрана на малцинствата и тъждество сред половете. Харис обаче не оправда упованията. Рейтингите ѝ са незначителни. В последна сметка тя реши да отиде на изборите през 2024 година с шефа си Байдън.

Друг любим на „ магаретата “, министърът на превоза Пийт Бутиджич, който се опита да приказва в акцията през 2020 година, не набра нужната политическа тежест. Конфронтацията сред Байдън и Тръмп просто го изтласка от медийния дневен ред. Да, засегнаха го и огромните изключителни обстановки в железниците.

Там е и Робърт Кенеди-младши, племенник на умрелия президент. Юрист по специалност, той към момента не се е популяризирал с друго с изключение на с семейството си. И макар че публично се кандидатира, той няма основна поддръжка.

Тук свършва аварийна пейка на демократите. „ Ако Байдън беше дал да се разбере предходната година, че се пенсионира, щеше да има повече време за търсене. Но в този момент е прекомерно късно “, споделя американският публицист Осита Нваневу.

Сред „ Слоновете “, с изключение на недолюбвания даже там Тръмп, е и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис. Млад - 44г. Радикален: Критикува Байдън за предаването на ползите на Съединени американски щати на Русия и Китай. И за разлика от Тръмп, той не дава обещание да сдобри всички.

Но той към момента не е оповестил президентските упоритости. Ако не се случи нещо, Тръмп ще остане. Както и някогашният губернатор на Южна Каролина, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли, вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс. Всички имат по-нисък рейтинг от губернатора на Флорида.

Не чакат смяна

Чуждестранни наблюдаващи считат, че при настоящето систематизиране на силите възможностите на Байдън за втори мандат са огромни.

Според съоснователя на организацията " Черните гласове имат значение “ Латоша Браун, настоящият президент е " ефикасен ", без значение от възрастта.

„ Ние живеем в страна, която е пронизана от „ изми “, в това число ейджизъм (възрастова дискриминация). Освен подправените и учредени на страха разкази, насаждани от десните републиканци, в политиката на Байдън няма нищо, което би посочило, че той не е в положение да заема пост “, уверена е тя.

Бхаскар Сункара, създател и редактор на американското политическо списание „ Якобинец “, напомня, че Байдън към този момент има най-малко една победа зад тила си. Така че има шансове за триумф.

„ Ако задачата е да се откри най-сигурният метод за победа против Доналд Тръмп, Рон ДеСантис или който и да е различен републиканец, който взе участие в първичните избори през 2024 година, тогава отговорът е явен: Джо Байдън “, твърди той.

Основната заплаха за демократите е, че в случай че титулярът не успее да усъвършенства рейтинга си през втори мандат, това ще удари цялата партия. И тогава през 2028 година републиканците ще вземат властта. Разбира се, това е значимо единствено за вътрешната политика на Съединени американски щати. На външния фронт има постоянен консенсус сред " слонове " и " магарета ". И не се чакат промени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР