В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света "Голд

...
В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света "Голд
Коментари Харесай

В Сърбия откриха най-дългия панорамен лифт в света

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен въжен превоз в света "Голд Гондола ", чието трасе е 9 км и свързва центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с планинския връх Торник на 1496 м надморска височина, съобщи организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Строителството на кабинковия въжен превоз е почнало през 2016 година и е коствало 13 милиона евро. Пътуването в едната посока продължава 25 минути, а 55-те кабинки могат да транспортират 600 пасажери на час. Максималният потенциал на лифта е 90 кабинки и 1000 пасажери на час.

Планирано е вложените в лифта пари да се върнат за 10 години, когато се чака Златибор да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия и района с 10 милиона нощувки годишно и към милион гости.

Инсталацията на лифта дава отговор на най-високите стандарти за отбрана на околната среда. Цената на двупосочен билет за лифта за възрастни е 1000 динара (8,50 евро), детският билет е 550 динара, а децата до 6 години се возят гратис, съпроводени от най-малко един възрастен.

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков въжен превоз Тианмън - 7,4 км, в Националния парк „ Жаджайе “, в който е сниман паметният филм "Аватар " на Джеймс Камерън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР