В съоръженията, изработени от Ермакс, се отглеждат бяла риба, сом

...
В съоръженията, изработени от Ермакс, се отглеждат бяла риба, сом
Коментари Харесай

Компанията "Ермакс" създава автономни соларни инсталации за отглеждане на риба

В оборудванията, направени от " Ермакс ", се отглеждат бяла риба, сом – европейски и африкански, костур, шаран, есетрови риби, пъстърва

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Пловдив. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната.[[more]]С отварянето на стратегия " Морско дело и риболовство " на Министерството на земеделието поръчките към компанията са се нараснали.Соларна помпа върху понтон – това е истинското техническо решение, което от 2011 година инженер Бисер Станчев създава, усъвършенства и продава на производителите на сладководни риби в България. Неговата компания " Ермакс " за първи път в страната внедрява слънчевите помпи при развъждането на дребни рибки. " Аз самият съм риболовец и добре разбирам проблемите на хората, за които рибите са бизнес: всички използваха вода от потоци, реки, сондажи, само че не и от язовирите, които са арендовали. По една причина - най-често на язовирите няма ток, а да докарат кабел от 10-15 километра или да употребяват мощен електрогенератор за арендаторите излиза доста скъпо. Правейки самостоятелни слънчеви апаратура за вили, домове и хижи, взехме решение, че можем да използваме този метод и при развъждането на рибите ", споделя инж. Станчев.

Пролетно раздвижване
През месеците април и май пловдивската компания записва пик в търсенето на софтуерни линии за произвеждане на дребни рибки. Обикновено пролетното търсене е по няколко съоръжения за излюпване и развъждане на рибки на суша или във вода, а в този момент запитванията към " Ермакс " и офертите, които тя изготвя, доближават близо 50 месечно. Обяснението е, че до 25 май 2017 беше отворена стратегия " Морско дело и риболовство " на Министерството на земеделието, храните и горите. Интересът е огромен, тъй като развъждането на риба е бизнес с добра възвращаемост на вложенията. " Първите клиенти, които ни разпоредиха да им изградим софтуерна линия за развъждане на дребни рибки през 2012 и 2013 година, ни твърдят, че към този момент са изплатили инвестицията си. Те залагат най-много 4-годишен интервал на възвращаемост на средствата и очевидно плановете им са били точни. А тези, които отглеждат риба единствено в садки, възстановяват средствата си още след третата година, тъй като разноските са по-малки от разноските за наземно развъждане на риба ", изяснява Бисер Станчев. Според него това е по този начин, тъй като отпадат оборудванията за филтриране и рециркулация на водата, а и в една садка се отглежда доста повече риба.

" Един дребен план от 30 вани за рибки се извършва за 3-4 седмици. При по-голям план от 10 садки, 30 дребни вани, 30 междинни вани и 30 огромни вани ни трябват към 6-8 седмици ", споделят от " Ермакс ". Сроковете на осъществяване от страна на компанията са обвързани с метода на финансиране и заплащанията, които клиентът получава по стратегия " Морско дело и риболовство ". " Изпълнявали сме планове от 100 хиляди до 500 хиляди лв.. Досега не е имало случай на създадени от нас и неизплатени софтуерни линии и намираме, че това е един доста сигурен бизнес за компанията ни ", споделя Бисер Станчев. В оборудванията на " Ермакс " се отглеждат бяла риба, сом – европейски и африкански, костур, шаран, есетрови риби, пъстърва. Идеята да се употребява вода от язовира, а не от други наземни източници и сондажи води до още един позитивен резултат. Рибките се раждат и поотрасват в средата, в която по-сетне ще живеят, по този начин те нямат потребност да се аклиматизират при стартирането им в огромния водоем.

Умни рибни домове
Фирма " Ермакс " прави и идната крачка в усъвършенстването на своите люпилни за дребни рибки – стартира да създава умни съоръжения, които се ръководят в действително време от телефона на притежателя на оборудването. Има и автоматизирани стратегии, които поправят качеството на водата, пренасочват силата към акумулаторите, когато слънчевата помпа си свърши работата, както и други функционалности, за които не е належащо служащ да отиде на място при язовира.

Самото оборудване работи по този начин: със слънчевата помпа вода от язовира се цялостни в огромен контейнер на брега – от 8 до12 кубически метра, и оттова по гравитачен път се води до резервоарите с дребните рибки. Когато те доближат до избран размер, съгласно типа се пускат в оградени размери (т.нар. садки) в язовира, с чиято вода са привикнали още от излюпването си. Предимствата на този вид развъждане на дребни рибки е, че контролът върху личинките е 100% - във всеки съд има уреди за премерване на разтворения О2 и при нужда автоматизирано го поправят. В резервоарите на брега дребните рибки са защитени и от хищниците, които се хранят с яйцата на рибата в язовира. " От нашите клиенти знаем, че когато отглеждат риба по стандартния метод вътре в язовира, от 100 рибешки яйца единствено 40 оживяват, а от тях оцеляват за гледане сред 10 и 15 шарана. Докато в резервоарите от 100 яйца единствено 3-4 умират при излюпването и още към 10% – в по-късен стадий. Това е към 6-8 пъти повече успеваемост спрямо стандартното развъждане на риба ", споделя Станчев.

Допълнителни резултати
Системата за развъждане на дребни рибки на " Ермакс " носи и още един доход – филтрираният боклук от ваните се компостира и продава. Водата от язовира наложително минава през филтрите на системата и задачата е във ваните с дребните рибки да не попадат кал, паразити и други замърсявания. Водата след това още веднъж се пречиства и се връща във водоема. Това е още едно преимущество, тъй като при развъждане на дребни рибки напряко във водоем водата в него се замърсява и утежнява изискванията на живот на рибите.

Освен че са екологични, обособените подсистеми на люпилните за рибки са и доста издръжливи. Понтоните, върху които се слагат панелите, са от UV нормализиран полипропилен и имат 20-годишна гаранция. Гаранцията на слънчевите панели пък е 25 години. " Предимството на нашите понтони е в това, че не корозират и са доста по-леки от металните, тъй че е задоволителен един служащ, с цел да ги движи във водата или отвън нея. Разглобяват се доста бързо от приблизително дипломиран експерт с базисни механически знания. С първичната инвестиция в слънчевата станция и в софтуерната система за развъждане на дребни рибки се изчерпват всички съществени разноски на притежателя по оборудването ", безапелационен е Бисер Станчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР