[Община Плевен] Със създаването на места за спорт, отдих и

...
[Община Плевен] Със създаването на места за спорт, отдих и
Коментари Харесай

Георг Спартански: Предстои реновирането на площад "Свобода", на етапи ще обновяваме пешеходна зона

[Община Плевен] Със основаването тук-там за спорт, отдих и развлечение желаеме да създадем града и общината привлекателни освен за актуалните му поданици, само че и за други, които биха свързали бъдещето си с Плевен. Г-н Спартански, какви планове оформят образа на Плевен?
- Плевен е един от 39-те града, които усвояват средства по капиталовата стратегия за интервала до 2020 година по процедурата за осъществяване на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване. Европейският запас по оперативна стратегия " Региони в напредък " за Плевен е 47.5 млн. лева, разграничен в три области. Първата е обвързвана с интегриран градски превоз - 17.2 млн. лева ще бъдат вложени за въвеждане на тикет-система, видеонаблюдение на 16 кръстовища и закупуване на 14 нови тролейбуса и две помощни машини, с което на процедура ще надградим направеното. В първия стадий от плана по интегриран градски превоз закупихме 40 нови тролейбуса и с реализацията на втория стадий возилата, обслужващи тролейбусната мрежа, ще бъдат напълно реновирани. В допълнение, направената рехабилитация на контактната мрежа и построените нови тролейбусни линии - всичко това усилва потенциала, модернизира на 100% тролейбусния превоз и дава по-голям комфорт на жителите. Не на последно място са и екологичните резултати, за които приказваме, свързани с неналичието на нездравословни излъчвания във въздуха.
Другият лъч от парите – 13.8 лева, е за обезпечаване на устойчива градска среда - главен ремонт на пл. " Ст. Стамболов ", реновиране на Водната каскада и Градската градина – по тези три обекта строителните работи завършиха. В този план имаме заложени средства още и за главен ремонт 16 улици, пет моста по Тученишка река и създаване на пет детски площадки. Третият лъч от средствата - 10.25 млн. лева, са за просветителна инфраструктура.
С целия този запас осигуряваме по-комфортна, по-качествена, по-съвременна среда за жителите на община Плевен.

В секторите " Води " и " Отпадъци " какви екологични планове са на дневен ред?
- Проектът за интегриран воден цикъл Плевен –Долна Митрополия е от така наречен ранни планове по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ". Бюджетът му е малко над 117 млн. лева и той е разграничен сред двете общини Плевен и Долна Митрополия. По този план се плануват интервенции по ВиК мрежата в градовете Долна Митрополия и Тръстеник от страна на община Долна Митрополия, селата Ясен и Буковлък в Плевенска община, както и модернизиране на пречиствателната станция в с. Божурица. Община Долна Митрополия реши, че няма да преиграва поръчките. Ние в нашата част сме в стадий отваряне на предложения. Очаквам да има определени реализатори след броени дни, откакто комисията си свърши работата по класиране на офертите.

Дали ще има контракти ще зависи от това дали някой от участниците ще апелира процедурите.
В бранш " Отпадъци " имаме осъществено и построено хранилище за боклуци в предходния програмен интервал с европейско финансиране. Преди две години обектът беше признат от държавна комисия, само че след това породи проблем. Няколко седмици след приемането на депото на терена се засилва свлачище. Това на процедура заплаши да компроментира цялата тази инвестиция. Бяхме принудени дружно с изпълнителя да предприемем ограничения, които бяха свързани посредством " Геозащита " за констатация на казуса - разбори, разработване на стратегия, ограничения за укрепването. Сега чакаме към 4 млн. лева от Министерство на регионалното развитие за превъзмогване на последствията от свлачището, с цел да се реши този проблем. Не можем да си позволим да бъде компроментирано едно огромно влагане за към 30 млн. лева Разговаряли сме с министър Николай Нанков. Той е напълно информиран за казуса и е заречен подпомагане. В околните седмици до края на годината се надявам сумата, нужна за подсилване на свлачището и за елиминиране на свлачищните процеси, да бъде отпусната, с цел да може незабавно да предприемем ограниченията за реализация на тези спешни строителни работи.
В сферата на отпадъците би трябвало да рекултивираме остарялото бунище до с. Буковлък. Имаме план. Около 11 млн. лева ще коства рекултивацията. Средствата са планувани от ПУДООС.

В момента управлявате голям запас от европейски средства. С какво са свързани провокациите?
- Не сме имали опция да усвояваме такива размери за възстановяване на градската среда, инфраструктурата, превоза, информационната съгласуваност, просветителната инфраструктура. Сега се употребяваме от тази опция. На всички ни е ясно, че тези пари в един миг ще приключат и няма да бъдат в този размер. Оттук към този момент стои другата задача пред българските общини да могат посредством бюджетите си да осъществят по-нататъшни дейности в още по-голямо възстановяване на средата във всичките й аспекти. В този смисъл бюджетите са един инструмент за правене на политика, а не са просто числа, които следваме механично да бъдат преписвани от една година в друга с леки корекции.

Това, което имаме като бъдещи капиталови планове, е, откакто направихме централния градски площад, пл. " Ст. Стамболов ", Градската градина, Водната каскада, наложително следва да се реновира градското пространство в централната градска част по пешеходната зона, която свързва центъра на Плевен с изхода към София. Тя е една от най-дългите пешеходни зони освен в Плевен, само че и в Европа. В момента проектираме реновирането на площад " Свобода " до театъра и на стадии концепцията е да се обнови цялата пешеходна зона. Имаме абстрактен план за създаване на скейтборд парк. Трябва да предоставим на младежите благоприятни условия за спорт и развлечение, защото това е едно от нещата, с които наложително се свързват упованията ни те да остават в Плевен. Със основаването тук-там за спорт, отдих и развлечение желаеме да създадем града и общината привлекателни освен за актуалните му поданици, само че и за други, които биха свързали бъдещето си с Плевен, в светлината да има бъдещи вложения и нови работни места. За 2018 година би трябвало наложително да се заложат средства за ремонт на автогарата, защото, с цел да получи категоризация, би трябвало да бъде осъществен забележителен размер работа, създаване на гарови браншове с козирки. Сградата би трябвало да бъде енергийно обследвана и реновирана по най-бърз метод и да дава отговор на актуалните условия. В момента върви социална поръчка за избор на проектански екип, който да препроектира сграден комплекс – някогашна ветеринарна амбулатория, за потребностите на подслон за кучета. С бюджет 2018 година да можем да пристъпим към идната фаза – социална поръчка за избор на реализатор на плана, с цел да решим казуса с бездомните кучета. Естествено и през идната година ще влагаме пари от бюджета и за нормалните действия – непорочност, поддръжка на инфраструктурата посредством настоящи поправки, косене на обществени пространства и т. н.

В един миг, който ще настъпи след няколко години, българските общини няма да имат комфорта да осъществят с европейски средства и запаси и ще би трябвало да имат задоволително необятна приходна база, която да им дава опция да вземат решение от ден на ден и повече потребности във всяко отношение на локалните общности. И тук към този момент въпросът е за финансовата децентрализация и за разширение на приходната база на общините, тъй че да могат да разчитат освен на страната за огромните неща, а да могат от локални доходи да финансират повече от личните си потребности. Разбира се, финансовото положение е един от съставените елементи, наложително би трябвало да е положително финансовото здраве на общината, с цел да може да си разреши да търси кредитни принадлежности за финансиране на по-глобални планове като тези, за които приказвам.

Какви планове имате подадени и очаквате финансиране?
- Имаме план от предходната година за главен ремонт на градския стадион " Плевен ", който е в извънредно неприятно положение. В Министерството на младежта и спорта имаме подаден план за състезателен комплекс на мястото на игрището зад стадиона. Там би трябвало да бъде построен затревен терен с трибуни, осветяване, лекоатлетическа писта, със бранш за мятане в тези лекоатлетически дисциплини, в които имаме спортни обичаи и триумфи. Изпълнен е първи стадий на строителство на многофункционална спортна зала и незабавно би трябвало да се осъществя вторият стадий. Там също са нужни съществени средства. За стадиона и за спортната зала ние не бихме могли да се оправим без финансовата поддръжка на страната.

Какви целеви средства ще поискате?
- Ние сме ги поискали преди повече от една година с писмо, подписано от мен и от ръководителя на общинския съвет. За довършването на спортната зала са нужни сред 8 млн. лева и 10 млн. лева, а за ремонта на стадиона и за реализиране на това да дава отговор на условията на европейската футболна централа там са нужни към 15 млн. лева, като първият стадий от строителството планува влагане за към 10 млн. лева Като приказваме за спортна инфраструктура, вложихме 100 хиляди лева за ремонт на зала " Спартак ", която също е многофункционална, само че към този момент морално остаряла и единствено тези средства не са задоволителни, с цел да предоставим услуга в размера и качеството, които се чакат. В баскетболната зала " Спартак " беше осъществен ремонт на покрива, в този момент се подменя настилката на игралното поле с нова за обезпечаване на по-добри условия за упражняване на спортните занимания.

Успяхте ли да приложите новаторски технологии и решения в посока развиване на Плевен като образован град?
- Имаме желание да аплайваме за финансиране с план за обезпечаване в обществената среда на безвъзмезден безжичен интернет.
Пред старт сме на поръчката за застраховане на камери за видеонаблюдение за към 40 основни точки в града, от които в действително време ще се дават сигнали за нередности с два пункта за наблюдаване, с цел да може да се реагира навреме на похищения, нарушавания на публичния ред.

Уличното осветяване е също доста значим приоритет за нас - да подобрим средата посредством по-малък разход с една услуга с неколкократно по-високо качество. В момента се прави енергийно проучване за цялостна замяна на уличното осветяване. Имаме базовия отчет от обследването, който ни ориентира в параметрите. По груби сметки, в случай че решим да подменим единствено осветителните тела с LED осветяване с така наречен димиращ резултат, с автоматизирано контролиране на силата на осветеността съгласно сезона и съгласно часа от денонощието, ще ни трябват към 2 млн. лева Ако решим да включим и част от довеждащите детайли като стълбове, кабели в секторите, където са компрометирани, и така нататък, ще се нужни още сред 5 и 6 млн. лева В момента се работи по окончателния отчет. Общинският съвет следва да вземе решение за реализацията на този план - дали ще се извърши посредством заем или посредством ЕСКО контракт.
Според мен ЕСКО договорът има своите преимущества. Фирмата, която ще бъде определена за реализатор с социална поръчка за реализация на плана, ще извърши заплащането, а по-късно то ще се прави помесечно с разликата от икономиите, като разновидностите са следните: или да ги плащаме на компанията и тя да трансферира вземането си на нас към финансиращата банка, или да се направи цесия на вземането. При всички случаи това ще е един много нескончаем интервал на погашение на сумите, който няма да ни натовари финансово, защото ще продължим да плащаме сумите, които до този миг сме плащали.

Как виждате реализацията на този план във времето?
- Надявам се в идната година да имаме и окончателния отчет, а оттова към този момент да последват процедурите по желание на реализатор и финансирането от страна на банката. Реализацията на самата инвестиция не мисля, че ще е нескончаем развой. Надявам се в идващите до две години това да се случи, в случай че имаме поддръжката на общинския съвет и плътно минат процедурите по желание на реализатор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР