Двигател на бума в развитието на медицината и свързаните с

...
Двигател на бума в развитието на медицината и свързаните с
Коментари Харесай

Плевен – здравният хъб на Северна България

Двигател на взрива в развиването на медицината и обвързваните с нея действия в региона е Медицински университет - Плевен

© Дневник [МУ-Плевен] По данни на Национален статистически институт област Плевен има една от най-добре построените и функциониращи здравни инфраструктури на територията на България, като най-висока е концентрацията на запаси в региона на опазването на здравето в общинския център Плевен. Сектор " Здравеопазване " разполага с задоволителен брой подготвени фрагменти, които правят медицински операции с високотехнологична техника и доста добра материална база.
С направените вложения в областта на опазването на здравето в последните години - обществени и частни, Плевен се оформя като здравен хъб на Северна България.
Две следващи години - 2015 година и 2016 година, община Плевен е притежател на премията " Инвестиции в здраве ". " Инвестициите в здраве и в обучение са от най-важните инвестиции за всяка страна и община. Стара максима е, че страна, която няма висококачествено опазване на здравето и обучение, няма бъдеще ", показа пред " Капитал " кметът на Плевен Георг Спартански. Според него разумна стъпка в довеждане докрай на цикъла здравното обучение в Плевен е желанието и желанието в вероятност да бъде направена още една крачка нагоре, като в Медицинския университет в града се открие и факултет по дентална медицина.

Гръбнакът на развиването на медицината
Безспорен мотор на взрива в развиването на медицината и обвързваните с нея действия в региона е Медицински университет - Плевен. Висшето образователно заведение е с водещи позиции на медицински център с приоритет телемедицината и авангардните технологии в образованието и клиничната процедура, съществени достижения при потребление на ендоскопската, роботизираната хирургия и хайфу технологията.
Партньорството в интелигентната специализация, извеждането на науката като фактор за устойчивото развиване на териториите и новаторските решения в градските политики все по-често са измежду главните тематики за развиването на градовете. Ролята на висшето обучение, опциите за научни проучвания и софтуерното развиване, реализацията на новаторски планове стават все по основни тематики.
През 2016 година към МУ – Плевен, бе основан научноизследователски институт, като в него са привлечени и работят научни служащи, доценти, професори и откриватели с забавни решения и оферти за научното развиване всеки в своето направление. През предходната образователна година висшето учебно заведение разкри нов факултет по фармация.

Още и още вложения
Първата частна болница в Плевен МБАЛ " Авис медика " с повече от 10-годишна история, която е една от огромните частни многопрофилни лечебни заведения в страната, обнови и разшири ДКЦ " Авис медика " в идеалния център на Плевен, като даде нов живот на постройка - архитектурен монумент, строена през далечната 1923 година.
Сграда от времето на Фердинанд, ситуирана по остарялата основна улица пък, стана новият дом на медицински център " Окулус " - първата профилирана частна очна клиника, която работи в града от съвсем 10 години. Медицински център ще е новото предопределение и на тогавашната градска баня, ситуирана в региона на Медицинския университет, чието цялостно преустрояване започва напролет на тази година.
Между 3.5–4 млн. лева доближава общият размер на направените вложения единствено през тази година в УМБАЛ " Св. Марина ". Там следва акредитирането на една нова система " Да Винчи ", каквато няма на пазара. Преговорите са в напреднала фаза и напълно скоро се чака резултат. Това ще е нещо друго и ново, роботът ще бъде конфигуриран в УМБАЛ " Света Марина ".
Над 35 млн. лева е инвестицията в построяването и оборудването най-новото лечебно заведение в Плевен - високотехнологичната многопрофилна болница за интензивно лекуване " Сърце и мозък ", която стартира работа в края на февруари. Тук се намира единствената в България хибридна кардиохирургична операционна зала. Това е и първата кардиохирургия в Северна България като се изключи Варна, което обуславя извънредно значимата обществена задача на болничното заведение за пациентите в осем области от страната: Плевен, Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. През октомври болница " Сърце и мозък " получи премия за инвестиция в медицината на годишните награди National Medical Awards.
Друга частна болница в Плевен - МБАЛ " Свети Панталеймон ", през тази година означи 10 години от своето основаване.

Съпътстващи вложения
Студенти от над 40 страни избират да следват медицина в МУ - Плевен, където се предлага образование и на британски език. Висшето учебно заведение със своята над 40-годишна история и с квалифицирани преподаватели добива все по-голяма известност отвън България. Присъствието на повече студенти раздвижва действия като търговия, услуги, недвижими парцели, а към Медицинския университет, университетската болница, частните лечебни заведения, сегашни и бъдещи частни академични лечебни заведения се оформя един самобитен клон на промишлеността и на стопанската система - така наречен медицински и учебен туризъм.
Няколко са новите планове за градски хотели в централната градска част, а реализацията на един от тях започва напълно скоро – постройка, монумент на културата, се преустройва в хотел. Продължава интензивното строителство на жилищни здания в региона на университета.
Конюнктурата на плевенския наемен пазар сътвори предпоставки за високи цени на наемите в региона на висшето учебно заведение, централната градска част и необятния център, което внезапно ограничи достъпа на младежите до опцията да си наемат жилище на допустими цени. Това предизвика стартирането на новия план Dream house, ориентиран основно към младежите, които желаят да наемат независимо жилище.
След близо петгодишен времеви период една от водещите плевенски строителни компании " Монолит " регистрира раздвижване при наемите на жилища и интерес към жилищното строителство и стартира реализацията на нов план с 36 жилището и 41 гаража в региона на пл. " Македония ". Тя започва много сполучливо с продажбите на зелено на ценови равнища сред 550 и 600 евро за кв.м при пусков период на постройката края на юни 2019 година
След завършване на построяването на първия комплекс от затворен вид в града – к-с " Домо ", има запитвания от вложители за създаване на два нови затворени комплекса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР