През миналата година винарската изба е бутилирала 350 хил. бутилки

...
През миналата година винарската изба е бутилирала 350 хил. бутилки
Коментари Харесай

"Ейнджълс естейт" увеличи експорта на виното си с 30%

През предходната година винарската маза е бутилирала 350 хиляди бутилки

© Михаил Ванчев " Ейнджълс естейт " (Angel`s estate) - винарската маза на братята Ангелови, чието име носи, не е единствено високотехнологично дружество с 1500 декара лично грозде и потенциал от 1 млн. литра вино. Тя не е единствено уголемение на бизнеса им в влиятелния винарски бранш. Тя е сбъднатата фантазия на панагюрската фамилия Ангелови да основават тук превъзходни виновност. Заради инцидентно съвпадане в имената с френска маза " Ейнджълс естейт " промени една писмен знак от името си. Казват, че с смяната на името променяш и бъдещето си. Е, тук е за положително. И пазарните резултати го потвърждават. Експортът на вино се развива извънредно динамично. За първото шестмесечие на 2017 година растежът по отношение на същия интервал на миналата е 30%. На българския пазар растежът е " единствено " 20%. Най-значимите експортни пазари на вино от " Ейнджълс естейт " са Белгия, Съединени американски щати, Китай, Холандия, а упоритостта на комерсиалния екип на компанията е през тази година да стъпи и на пазарите в Германия и Япония.

И още промени
Когато пусна първите си разпознаваеми марки на пазара, " Ейнджълс естейт " показваше на ценителите, че могат да чакат превъзходни мостри на червени виновност. Само за 3 години екипът на винарната потвърди, че може да реализира същия триумф с белите и розетата. " През 2016 признатото грозде в избата ни е 400 т, бутилираните виновност надлежно са 350 хиляди бутилки, като съотношението бели и розета към червени е 50% на 50%. Наблюдава се наклонност, че желаните виновност на потребителя са най-вече бели и розета и в по дребни количества червени. Причината съгласно всички нас винопроизводителите е смяната в климатичните условия. Затоплянето на климата направи виното Rose извънредно известно и все по съвременно в България ", изяснява Цветомила Георгиева, изпълнителен шеф на винарската маза " Ейнджълс естейт ". Тя добавя, че за тази година добивът, който е заложен, е 670 т грозде, а плануваният растеж при белите и розетата е към 25%.

Фотограф: Михаил Ванчев
Винарите тук са щастливци със земята, на която е засадено гроздето им. Защото нямат температурните екстремуми на сътрудниците им малко по на юг от тях. Оттатък хълмовете с лозя на " Ейнджълс естейт ", даже в недалечното винарско село Кортен, климатът е различен. И виното е друго. Макар и по-нависоко, лозята на " Ейнджълс естейт " до момента не са били покосявани от тежки измръзвания. Градушките също ненапълно ги щадят.

Предприятието
Предприятието " Ейнджълс естейт " изпревара в техническо и софтуерно отношение множеството български винарни. Съвременната техника за развъждане на лозята, капковото напояване за младите лозички, единствената в страната лазерна сортировъчна машина за гроздови зърна, щадящите гроздови преси, новото потомство ферментационни съдове за ефикасен надзор върху процесите на преобразяване на гроздовия сок във вино и най-накрая превъзходните френски бъчви за съзряване на най-хубавите виновност – всичко това прави компанията високотехнологична. " Ценното в нашето дружество е, че прилагаме одобрени винарски практики посредством модерни софтуерни подходи, без да преставаме да опитвам ", изяснява индустриалния шеф Александър Велянов.

Предизвикателствата на растежа
Според индустриалния шеф на " Ейнджълс естейт " гроздето от личните 1500 декара е задоволително, с цел да се доближи милионният потенциал на винарската маза. Още повече че засадените през 2015 година 500 декара млади лозя не са достигнали оптималното си плододаване. Колкото по-голям ставаш във винарския отрасъл, толкоз по-организиран би трябвало да бъдеш, споделя Велянов. При мощния дефицит на работна ръка в района обаче единственият метод да се реализиран индустриалните цели на " Ейнджълс естейт " е да се премине и към машинно развъждане на лозята. И това скоро ще стане.

" Не доста от дълго време в България имаше разногласия къде е изкуството на виното – в дребните мазета или в огромните мазета. И постоянно се " анатемосваха " огромните мазета. Онова, което аз мога да кажа, е, че да направиш вино с едно и също положително качество изисква огромна доза изкуство и огромна доза познание по какъв начин да се направи. Как да гледаш лозето съгласно стила на виното, който целиш, и съгласно климата, който имаш ", разяснява Александър Велянов.

Накъде с розето
Българският познавач на виното рядко се пробва да си спомни каква е била реколтата за виното, което купува. Той си е харесал едно розе от някоя винарска маза и чака, че през идната година то да бъде безусловно същото. А не е и не може да бъде, тъй като природата е непостоянна и качеството на гроздето е друго. 2014 година точно тъй като беше тежка, направи по този начин, че на българския пазар се изсипа море от розе, което за благополучие той одобри. Сега е време винарите да създадат идната крачка – да основат палитра от розета. " През последните 3-4 години се трансформираха упованията на клиентите на " Ейнджълс естейт ". Възприемаха ни като строго алена маза, а в този момент към този момент одобряват, че сме и бяла, и розе маза. Експериментирахме и ценителите одобриха нашите три нови розета, които са радикално разнообразни като стилистика ", споделя Александър Велянов. И добавя, че водещият розов бранд на " Ейнджълс естейт " остава " Стейлиън розе ". И още - " Ейнджъл розе " и " Денеб розе ". Най-скъпо е розето " Денеб " и то е доста нетрадиционно по отношение на всички други розета в тази ценова категория в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР