В съобщение до медиите от Лукойл Нефтохим Бургас обявиха, че

...
В съобщение до медиите от Лукойл Нефтохим Бургас обявиха, че
Коментари Харесай

Плащаме си данъците в срок, заявиха от Лукойл Нефтохим Бургас

В известие до медиите от " Лукойл Нефтохим Бургас " оповестиха, че заплащат всички планувани от закона налози в откритите периоди и напълно извършват отговорностите си към страната. Допълват, че е открито положително опаративно взаимоотношение с данъчните и организация Митници и всички дължими заплащания към тях се правят в период.

Рафинерията в Бургас все още не дължи такси за потреблението на съветски нефт. Това разгласи икономическият министър Богдан Богданов. По думите му, няма законово съображение да бъдат събирани сходни средства, тъй като законът, който беше признат през януари, не е влезнал в действие.

" Според наредба на Закона за отплата на потребителите на горива, Лукойл трябваше да внася такса поради това че употребява по-евтин съветски нефт. Таксата се пресмята по следната формула - от среднопретеглената цена на сорта Брент се вади цената на съветския нефт и се умножава по 0,5. Парите трябваше да бъдат събрани от данъчните и предадени на Фонда за енергийна сигурност. Това обаче не се е случило ", сподели Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността.

Законът има две заключителни разпореждания, които изискват уведомяване пред Европейската комисия, изясни министърът.

" Едната е направена още март, другата не беше направена, до момента в който постоянният кабинет не пое в мое лице министерството на стопанската система. На нас ни лиши към месец, свикахме работна група, подготвихме нотификация към Европейската комисия, тя е изпратена към този момент, имаме създадена скица за отплата и с това нашия ангажимент е изпълнен към този момент ".

Сега се чака утвърждение от Брюксел. Друг проблем в закона са заложените по-ниски санкции за невнасяне на таксите.

" Санкциите в закона също не са пропорционални, ние чакаме " Лукойл " да внесе стотици милиони, само че в същото време глобата, която търпят, в случай че не ги внесат, е 10 000 лв. ", сподели Богданов.

Ако Законът за енергетиката бъде гласуван отначало в петък, компанията ще може да заплаща такси според текста, само че не и със задна дата.

" Това ще обсъждаме занапред с депутати и с вносителите в измененията, да забележим какви са механизмите, които те оферират да бъдат употребявани ", разясни министърът.

Икономическият министър разяснява и концепцията за отпадане на разрешението за импорт на съветски нефт до октомври следващата година.

" Въпросът с дерогацията не касае просто произвеждане с съветски или неруски нефт, ние през днешния ден можем да произвеждаме 100 % с неруски нефт, само че по какъв начин това ще повлияе на работата на рафинерията, в случай че нямаме от кое място да доставим суровина, това е значителният въпрос.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР