В самия край на миналата година е починал бай Кольо

...
В самия край на миналата година е починал бай Кольо
Коментари Харесай

Скръбна вест! Издъхна бай Кольо Вутов – последният жив затворник от лагера „Слънчев бряг“

В самия завършек на предходната година е умрял бай Кольо Вутов (82 г.) от село Торос, община Луковит. Това удостовери кметът на селото Димо Тодоров, откакто бе потърсен за информация за какво телефоните на неговия съселянин са изключени.
Бай Кольо вероятно беше последният жив пандизчия от комунистическия концлагер „ Слънчев бряг “ (1959-1962), който идваше всяка година на поклонението в Ловеч. Приложената фотография е от поклонението на 26 март 2022 година
Малко преди кончината си той беше интервюиран за кино лентата „ Слънчев бряг: Експрес към Ада “ на режисьора Степан Поляков. Премиерата на кино лентата с продуцент Община Ловеч беше на 31 януари 2023 година в кино „ Космос “.
Във кино лентата бай Кольо за първи път споделя за какво е бил хвърлен в лагера без съд и присъда – поради една смешка с котка на площада на селото, написа 24 часа, цитирайки Българска телеграфна агенция.
Властта можеше да те прати в лагера да чукаш камъни поради „ подривно-диверсионна активност “, в случай че си някогашен народен представител от земеделците, в случай че слушаш „ западна музика “, в случай че някой квартален отговорник те е показал като „ гамен “, за описване на вицове против ръководещите, в случай че партиен секретар е хвърлил око на жена ти или на парцела ти.
По мотив кончината режисьорът Степан Поляков даде линк към целия диалог с бай Кольо.
Вечна му памет!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР