В Съединените американски щати цена на петрола над $80 е

...
В Съединените американски щати цена на петрола над $80 е
Коментари Харесай

Скъпият петрол може да вкара Турция в рецесия

В Съединените американски щати цена на петрола над $80 е досадна за водачите. В Турция обаче тя може да прати цялата стопанска система в криза, написа The Wall Street Journal.

Решението на главните петролни производители в неделя да запазят равнището на произвеждане прати интернационалните цени на петрола до най-високото им равнище от 2014 година в долари. В турски лири петролът е най-скъп в историята - а от началото на годината цената съвсем се е удвоила.

Лирата се успокои, откакто централната банка увеличи лихвите до 24 % през тази месец, само че към момента е с 38 % по-евтина против $ тази година, ударена от терзания по отношение на неналичието на самостоятелност на централната банка, както и неустойчивите равнища на дълг, стихотворец от фирмите и банките.

Заради по-слабата лира, турците към този момент е по-вероятно да купуват създадени в страната коли, хладилници и компютри. И до момента в който потребителите могат да изгубят малко, конгломерати като Koç и Doğuş могат да завоюват доста. Износителите са другата група, която ще печели, а туризмът претърпя взрив това лято.

Потребителите обаче не могат да създадат същото и да купуват локални нефт и газ, защото Турция няма особени находища и е високозависима от импорт - към три четвърти от нужната сила се внася - и образува към две трети от комерсиалния недостиг.

Ако цената на силата се увеличи още, тя най-вероятно ще вкара страната в криза. Строителството към този момент стопира, а Анкара може да понижи данъците върху горивата, с цел да отбрани семействата и фирмите в кратковременен проект, само че не може да си разреши да поема този удар за дълъг интервал.

Единственото дълготрайно решение е по-голяма енергийна самостоятелност. Но турското държавно управление дава обещания за повече водноелектрически централи и други възобновими източници от десетилетие, а резултатът е съвсем нулев. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР