В събота вечерта, 15 минути преди началото на комендантския час,

...
В събота вечерта, 15 минути преди началото на комендантския час,
Коментари Харесай

Над Донецк заваля „огнен дъжд“

В събота вечерта, 15 минути преди началото на комендантския час, центърът на Донецк беше ударен с ракети " Гррад ", заредени със запалителни материали, написа вестник.

Специалният сътрудник на вестника видя и снима тази офанзива напряко от прозореца на кухнята, която е била красива, хипнотизираща и смъртоносна панорама.

" В реалност по този начин изглеждаше. Току-що се върнах от Запорожка област, от „ освободените територии “, които към този момент започнаха да се приготвят за септемврийския референдум, където главният въпрос ще бъде единствено един – връщане към Русия. Спях малко, ядях неприятно и рядко и наваксвах пропуснатото в Донецк, който беше станал мой дом. Живея доста покрай центъра, няма военни уреди в квартала. Но има голяма болница Калинин, където, апропо, в допълнение към нашите ранени, от 14 години те лекуват и военнопленници. Може би това е задачата на украинските артилеристи - мъчно е да се познае, в този момент в Донецк няма гръб, 155 мм гаубици на НАТО покриват града от горната страна и изпод.

Експлозията е станала тъкмо от горната страна, в отворения прозорец. Небето безусловно се раздра, прозорците се люлееха, алармите на колите се включиха в дворовете. След това удари още два пъти и в черното небе се появиха стотици бели светещи точки. Визуално изглеждаше като елементарен привет - такова разцъфнало огнено цвете. Но огнените капки даже не мислеха да се стопят в небето, те постепенно се спускаха към земята, оставяйки светещи опашки в тъмнината. И тогава излязоха първите кацания на " запалки " на прилежащите покриви - бели светлини пламнаха блестящо върху битума. Една от звездите се плъзна в двора, поглъщайки много огромно дърво с огън от върха доникъде на ствола. Прозорците се затръшнаха, чуваха се диалозите на разтревожените съседи. По-навътре в дворовете " запалки " удряха колите, чувах крясъци на хора и даже съскане на пожарогасители. Какво беше?

Доброжелателен „ оглед “, безшумно, отдалеко бяха посъветвани жителите на Донецк „ да не се паникьосват, това е „ полилей “, осветителни муниции “ и, изтъквам, „ в случай че имаше фосфор, всички щяхте да бъдете изпепелени “ - тъкмо това ни писаха благи хора с невиждана топлина. В квартала в действителност осезаемо се усещаше химия. Час по-късно специалистите на СЦКК потвърдиха, че Донецк е бил ударен със специфични запалителни ракети с магнезий „ Град “.

През 2014 година в Славянск Саша Коц и аз бяхме ударени от „ запалки “ с фосфор. И те не просто удариха, само че даже записаха стендъп с датата и мястото, когато горящи топки от фосфор паднаха върху нас. Предадохме тези материали на Следствения комитет на Руската федерация. Използването на фосфор в жилищното строителство е „ неконвенционален акт “ и във Англия всичко това е картотекирано с останалата част от масива документи за военни закононарушения на Въоръжените сили на Украйна.

Ето за какво, страхувайки се от гласност и неодобрение, Украйна мина от фосфор към магнезий през последните години. Тоест, магнезият може да се употребява в латентен, изстрадал град. За злощастие температурата му на горене е още по-висока – 2200 градуса. Вярно, че гори по-бързо от фосфора. Повярвайте ми, когато вали върху вас и къщата ви, разликата не е доста забележима. Една ракета (неуправляема ракета MZ-21 (9M22S)) съдържа 180 запалителни детайла - такива фасетирани шестоъгълници от магнезий и пиротехнически състав, който ги възпламенява сега на изстрелване на боеприпаса. Броят на светлините на стрелбата почти подхожда на броя на запалителни детайли. За благополучие, вечерта мълниеносен фронт с дъждове мина над ДНР, мисля, че това също ни избави от пожари.

Малко по-късно се появи и формалната информация. Три ракети са изстреляни по Донецк, две Противовъздушна отбрана са прехванали. Това е такава украинска тактичност - да се " раздерат " или претоварят зенитчиците с цели. И работи, за жалост. Два часа по-късно се пробвах да заспя, само че незабавно излетях от леглото - нова детонация в небето. Отворих прозореца, само че вместо магнезиев привет чух чудноват звън – бяха железни части, падащи от небето. След „ запалките “ долетя нещо друго, с упованието, че зенитните артилеристи няма да имат време да презаредят. Но го направиха! Може би това беше точка U и противовъздушната защита на града го прихвана. Металните остатъци от незнайна ракета паднаха от небето за повече от минута, наподобява, че ракетата „ Точка4 или, различно, ракетата „ Торнадо “ или „ Ураган “ е била отстранена на огромна височина. Къде е тръгнала, къде е задачата й, няма да разберем. Зенитните артилеристи пазят множеството от своите победи в загадка. Но Донецк чува и знае - тези момчета в никакъв случай не спят, с цел да се опитаме най-малко ние да спим ", споделя Дмитрий Стешин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР