В с. Галиче ще има оспорван балотаж на кметския вот.

...
В с. Галиче ще има оспорван балотаж на кметския вот.
Коментари Харесай

Разследван за трафик на жени кмет спечели отново в с. Семчиново

В с. Галиче ще има оспорван балотаж на кметския избор. За мястото на скандалния някогашен кмет Ценко Чоков ще се борят претендентът на Българска социалистическа партия Веселин Тушинов, който води единствено с 19 гласа пред издигнатия от ГЕРБ Страхил Стоянов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Фотогалерия: Плененото село

Настръхнало от боязън, Галиче гласоподава за правоприемник на наказания кмет Ценко Чоков
18 май 2018
Плененото село

Настръхнало от боязън, Галиче гласоподава за правоприемник на наказания кмет Ценко Чоков
18 май 2018 Отстраненият от служба през януари тази година кмет на с. Семчиново Пламен Темелков завоюва още веднъж частичните кметски избори в неделя. Той победи различен някогашен кмет на селото - Димитър Джамов, който преди години беше силов осигурител и някогашен притежател на " Зора холдинг ". Темелков, който се яви на вота като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет, завоюва 666 гласа, а Джамов, зад който застана Движение за права и свободи, взе по неофициална информация с 200 гласа по малко. Темелков беше отхвърлен от кметския пост поради неявяване от работа в продължение на четири месеца, а повода беше водено против него разследване в Испания за трафик и употреба на дами.

В деня на вота в селото имаше засилено полицейско наличие поради повторното присъединяване на Темелков в изборите. Когато преди три години той завоюва кметския избор, беше посрещнат с митинги от част от жителите на дребното обитаемо място. Тогава те отказваха да го пуснат в кметството в първия му работен ден и твърдяха, че е спечелил изборите по непочтен метод като е купувал гласове, че няма нужното обучение, както и че се занимава със подозрителен бизнес.

Привържениците на кмета пък упрекваха протестиращите, че недоволстват от избора, тъй като Темелков е от ромски генезис. Имаха и разнообразни пояснения за бизнеса му - едни твърдяха, че отглежда череши, а съгласно други - че има автоморга. През 2015 година Темелков се яви на изборите от името на Единна национална партия и завоюва вота още на първи тур. През юни предходната година той беше арестуван дружно още с шестима души по европейска заповед за арест от Испания и екстрадиран. Впоследствие беше пуснат под гаранция от испанския съд. На предходните избори Темелков завоюва също на първи тур с разлика от 154 гласа пред втория претендент Веска Ганчева, издигната от Движение " Напред България ".

В Лозница още веднъж Движение за права и свободи

Освен в Семчиново в още две обитаеми места се организираха частнични кметски избори поради проблеми на някогашните им кметове с правораздаването. Но за разлика от пазарджишкото село, те нямаха право да се кандидатират още веднъж за поста. В разградската община Лозница пълномощията на някогашния кмет Айхан Хашимов от Движение за права и свободи бяха прекъснати откакто Върховният касационен съд удостовери условната му присъда от една година с три години изпитателен период за непозволено консумиране на средства. Делото против него стартира през 2009 година поради изхарчени 662 000 лева от Фонда за битка с бедствията за ремонт на църкви и джамии, развалени от стихия. Според метеоролозите обаче в цитирания интервал стихия не е имало.

В частичните избори участваха трима претенденти - издигнатият от Движение за права и свободи Севгин Шукри, Ниязи Ниязиев от ГЕРБ и номинираният от Българска социалистическа партия Цветомир Савов. Шукри завоюва кметското място още на първи тур като за него гласоподаваха 2623 души. Втори остана претендента на ГЕРБ с 1629 гласа, а трети и претендентът на Българска социалистическа партия с 253 гласа.

Оспорван балотаж в Галиче

Частичен избор имаше и в размирното врачанско с. Галиче откакто някогашният кмет Ценко Чоков беше отхвърлен от служба и наказан от Специализирания съд на четири години и половина затвор за похищение, побой и палеж на кола. Чоков ръководи селото близо 20 години и се прочу със заканите за ликвидиране към съселяните си, палежите на коли и заведения на негови съперници.

На частичните избори за поста му претендираха трима претенденти - номинираният от ГЕРБ Страхил Стоянов, зад който съгласно локалните стои Чоков, издигнатият от Българска социалистическа партия Веселин Тушинов и претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Николай Банков. Кандидатите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия отиват на балотаж, който се обрисува да бъде много оспорван, тъй като разликата сред първия Тушинов и втория - Стоянов, е единствено 19 гласа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР