В руското МО е преминал съгласуване ескизният проект на ескадрения

...
В руското МО е преминал съгласуване ескизният проект на ескадрения
Коментари Харесай

Атомен разрушител „Лидер”: Как Русия ще се бори за превъзходство в Световния океан

В съветското МО е минал координиране ескизният план на ескадрения миноносец (разрушител) от плана „ Лидер ”, предопределен за далечната океанска зона. Началото на строителството е планувано за 2025 година, обаче рязането на метал за 8 разрушителя ще стартира още през 2018 година, заяви ria.ru. „ Лидер” ще станат универсални кораби, способни да заменят по едно и също време три класа кораби – ескадрените миноносци, огромните противоподводни кораби и ракетните крайцери от план 1144 „ Орлан”. Корабът с водоизместимост 15-18 хиляди тона ще има нуклеарна енергетична установка и евентуално в околните години ще стане основен детайл от системата за обезпечаване на военноморската мощност на Русия в Световния океан.

Вече са конкретизирани главните параметри на кораба: дължина - 200 м, широчина - 23 метра, скорост при цялостен ход – 32 възела (60 км/час), екипаж – до 300 души, период на службата - до 50 година

Според актуалните трендове разрушителите всъщност са ракетни крайцери. Залага се на засилени бойни благоприятни условия и огнева мощност, използване на бойни информационно-управляващи системи от ново потомство, въвеждане в структурата на детайли на „ невидимост”, увеличение на мореходността до 7 бала и повишение на мощността. Всичко това ще бъде регистрирано и заложено в „ Лидер”.

Задачи на перспективните разрушители ще бъдат отбрана на морските и океански връзки, заличаване на значими брегови обекти с крилати ракети с огромна отдалеченост, огнева поддръжка на десанти и противодесантни интервенции. „ Лидер” ще може да работи независимо и в състав на ударни групи.

Разрушителят ще бъде по-малък от корабите по план 1144 „ Орлан” (дължина 252 м, водоизместимост – 28 000 тона), само че ще бъде по-добре въоръжен и екипиран с детайли на противоракетна и противокосмическа защита. Тези кораби с неограничена самостоятелност на плаването ще станат опорни точки в океана, ще обезпечат бойната резистентност на съветския ВМФ в региона на Противовъздушна отбрана и ПРО във всички зони на Световния океан.

Очаква се корабът да получи до 4 пускови установки „ Калибр” с ракети „ Калибр НК” и „ Оникс” (всичко към 200 ракети с друго предназначение). Зенитното ракетно въоръжение за далечната зона ще бъде корабният вид на комплекса С-500 „ Прометей”.

Безусловно същинският ефикасен и повсеместен атомен унищожител за океанската зона ще се окаже безценен, само че дири и неголяма серия от такива кораби ще разреши на Русия наедно с челните страни поредно да отстоява националните ползи и да усвоява запаси в най-отдалечените региони на Световния океан.

Редакция БЛИЦ по изявления в съветски медии
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР