В руското метро можеш да си купиш билет с лицево

...
В руското метро можеш да си купиш билет с лицево
Коментари Харесай

Арестуваха ме в метрото: Русия намери нов начин да преследва инакомислещите


В съветското метро можеш да си купиш билет с лицево различаване. Но управляващите злоупотребяват с тази система, с цел да събират биометрични данни, считат специалисти и деятели.

Удобно, безконтактно, бързо - по този начин популяризират " FacePay ", съветската услуга за пазаруване на билети посредством лицево различаване.

Хората, които са се записали авансово онлайн с биометричните и банковите си данни, просто поглеждат за малко към камерата на терминала при влизане в метростанцията. След това бариерата се отваря. Цената на пътуването се изтегля автоматизирано от сметката на пътуващия.
Редакцията предлага
Технологията е съдружник на управляващите

Всичко звучи доста добре. На процедура обаче новаторската технология преди всичко служи на не на клиентите, а на управляващите.

" Те въобще не го крият. По принцип те напълно намерено споделят, че разпознават лица с тези технологии ", изяснява Дария Короленко, юрист в платформата за цивилен права OVD-Info. Организацията е известна с документирането на. Представителите ѝ получават информация от самите жертви, които се свързват с OVD-Info посредством гореща линия или през чат бот.

" Хората ни пишат: " Арестуваха ме в метрото ". Те оповестяват, че служителите на реда са се аргументирали или със системата за различаване на лица, или с база данни ", споделя Короленко. " Но не изясняват за какъв тип база данни става въпрос. Понякога споделят, че въпросното лице е взело участие в митинги и по тази причина е било задържано. Или пък са били дейни в интернет и по тази причина са арестувани. "

Противниците на войната са съществена цел

Това значи, че, изяснява адвокатката. В Русия войната може да бъде наричана само " специфична военна интервенция ", а даже и най-незначителната форма на митинг може да докара до правни последствия. Според организацията арестите в метрото са били изключително публикувани по време на празниците 9 май и 12 юни, които са надлежно " Денят на успеха " и " Денят на Русия ".

Причината е, че полицията е считала, че тъкмо в тези дни ще има митинги. За да се предотврати наличието на демонстрации, като превантивна мярка някои хора са били задържани. Това ознавачава, че техните биометрични данни са били събрани авансово и по-късно са въведени във въпросната база данни, счита Дария Короленко.

Авторитарните режими се възползват от технологиите

Нито самата база данни, нито софтуерът, употребен за различаване и сравняване на лица, са главният проблем, споделя специалистът по осведомителни технологии и интернет деятел Михаил Климарев. " Технологията е идентична във всички страни. Но приложението ѝ е друго ", споделя той.

Според ескперта в властническите страни като Русия, Иран и Китай силите за сигурност към този момент имат цялостен и безотговорен достъп до сходни данни. А когато те разполагат с толкоз голяма власт, това е доста рисково.

Климарев счита, че това, което той назовава " балон на наблюдението ", занапред ще се разраства в бъдеще. IT специалистът не има вяра, че е било съвпадане по какъв начин условието за носене на маска в московското метро е било анулирано малко след началото на първите антивоенни митинги.

" Сега можем да виждаме усмивката ви по-често " - подобен надпис изгря на огромен рекламен екран тогава. Само минута по-късно на него се появи реклама за потреблението на " FacePay " - комфортното заплащане за превоз посредством технология за лицево различаване.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР