В Русия започна тридневното гласуване на президентските избори. Очаква се

...
В Русия започна тридневното гласуване на президентските избори. Очаква се
Коментари Харесай

Президентските избори в Русия: коктейл Молотов е хвърлен в изборна секция в Санкт Петербург

В Русия стартира тридневното гласоподаване на президентските избори. Очаква се Владимир Путин да завоюва пети мандат. Избори се организират и в окупираните от Русия територии в Украйна. А в няколко изборни секции бяха регистрирани и произшествия.

Няколко души са задържани в петъчния ден поради разнообразни произшествия в изборни секции. В Санкт Петербург е бил хвърлен коктейл " Молотов " в изборна секция. В южната част на Москва жена e запалила кабина за гласоподаване.

А управляващите в Москва образуваха наказателно дело против жена, която е изляла зелена багра в урна, с цел да се опита да наруши гласуването на президентските избори в страната.

Председателят на съветската изборна комисия Елла Памфилова съобщи, че е била осъществена огромна хакерска атака против системата за видеонаблюдение в изборните секции в Тюменска област в Сибир, заяви ТАСС. Също по този начин беше обявено, че онлайн системата за гласоподаване се е сринала през днешния ден, поради огромния брой хора, опитващи се да подадат вота си.

Очаква се 71-годишният съветски президент Владимир Путин да няма да има никакъв проблем да стане победител за пети път. Социолозите в Русия към този момент предвидиха, че президентът, който е на власт от съвсем четвърт век, има огромна късмет да получи над 80% от гласовете. Това ще бъде най-високият му резултат до момента.

Путин има трима противници, което би трябвало да придаде доверие в изборния развой. Но те освен нямат късмет против него, а също по този начин нормално показват поддръжка за Путин. На претендентите, които говореха против войната в Украйна на Путин, не беше разрешено да се кандидатират. Според формалната статистика право на глас имат 114 милиона гласоподаватели. В това число два милиона руснаци, живеещи в чужбина. Включени са и 4,5 милиона поданици от окупираните елементи от украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Жителите на анексирания Крим също отидоха до урните през днешния ден.

" Гласувам единствено за мира, благополучието и щастието на моите деца и внуци, с цел да бъде всичко умерено, спокойно и свободно ", сподели жител на Севастопол тя, преди да пусне гласа си.

Този следобяд съветският президент Владимир Путин съобщи, че Украйна се е пробвала да сътвори проблеми в гласуването, като е атакувала цивилен обекти в Русия. Той съобщи още, че Украйна също по този начин се е пробвала несполучливо да пробие съветските граници. Путин разгласи, че сходни закононарушения няма да останат ненаказани.

Първите планирани резултати се чакат в неделя вечерта след приключването на вота, предава БНР.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР