В Русия се смениха ръководителите на два флота едновременно -

...
В Русия се смениха ръководителите на два флота едновременно -
Коментари Харесай

Защо Балтийският и Тихоокеанският флот смениха командирите си

В Русия се смениха ръководителите на два флота по едно и също време - Балтийския и Тихоокеанския. Сергей Авакянц като пълководец на Тихоокеанския флот беше сменен от Виктор Лиина, който беше заменен като пълководец на Балтийския флот от заместник-началника на Генералния щаб Владимир Воробьов. В естествена обстановка тези рокади биха се нарекли планувани, само че в изискванията на външни провокации и неочаквана инспекция на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот новите командири ще би трябвало да вземат решение спомагателни задания.

В петък стана известно, че в Русия са заменени командирите на два флота: адмирал Виктор Лиина, който беше пълководец на Балтийския флот, оглави Тихоокеанския флот, и вицеадмирал Владимир Воробьов, който преди този момент заемаше длъжността заместник-началник на Генералният щаб на съветските въоръжени сили е назначен на негово място.

54-годишната Лиина през 2016 година зае поста заместник-командир на Черноморския флот, три години по-късно - заместник-началник на Генералния щаб, а от октомври 2021 година - пълководец на Балтийския флот. Награден е с ордени „ За военна заслуга “, „ За военноморски заслуги “ и медал „ Нахимов “. Тази година получава званието адмирал.

54-годишният Воробьов минава от инженер на навигационна бойна група до пълководец на атомна подводница, а по-късно пълководец на формирование, началник-щаб и пълководец е на военноморската база в Беломорск, началник на отдела на флота за бойната подготовка. Награден с медал за военна заслуга. От юли 2019 година до април 2021 година Воробьов е началник-щаб - първи заместник-командир на Балтийския флот. От април до октомври 2021 година - шеф щаба - първи заместник-командир на Северния флот. От 5 октомври 2021 година - заместник-началник на Генералния щаб.

Бившият пълководец на Балтийския флот адмирал Владимир Валуев назовава преместването на командващия от дребен флот в огромен флот нормална процедура. „ Тихоокеанският флот е по-голям, има повече сили и открити пространства. Лиина служи в Тихоокеанския и Балтийския флот, в Генералния щаб. Неговата задача е да проучва резултатите от неочаквана инспекция на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот. Той би трябвало да регистрира минусите и да ги предотврати в бъдеще, в случай че има такива “, уверен е Валуев.

Капитан 1-ви сан от запаса Владимир Гундаров също счита, че на пръв взор актуалната ротация наподобява планувана и предвидима. „ По цели постоянно преди всичко е Северният флот, следван от Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския. Когато се вземат решение кадрови въпроси, преди назначението на командващия на Северния и Тихоокеанския флот, претендентите за длъжности се „ вкарват “ в позициите на командири на Черноморския или Балтийския флот, защото те са доста по-малки и не включват стратегически атомни подводници “, изясни Гундаров.

Събеседникът напомни, че Тихоокеанският флот е бил наведен в най-висока степен на бойна подготвеност, което се случва извънредно рядко. Освен това, по време на диалог с министъра на защитата Сергей Шойгу за хода на инспекцията, Владимир Путин сподели, че корабите на Тихоокеанския флот ще работят освен в Охотско море, само че и в други морски посоки. Така кръгът от задания на новия пълководец се уголемява. „ Корабите на Тихоокеанския флот могат да стигат до в Индия, Африка и където другаде пожелаят “, означи специалистът.

Валуев приветства назначението на Воробьов на поста пълководец на Балтийския флот. „ Това е една добре премислена кадрова политика. Воробьов командва огромен дивизион атомни подводници, приключва Военната академия на Генералния щаб. Той беше началник-щаб - първи заместител на Балтийския и Северния флот, т.е. Воробьов е подготвен бързо да навлезе на новото място. Бих желал топло и сърдечно да поздравя Владимир Михайлович и да му пожелая доста триумфи “, добави адмиралът.

Според него, преди всичко, Воробьов ще би трябвало да посети всички военни елементи, да се запознае с проектите и за малко време „ да се трансформира в опасност за НАТО и бандеровците “. „ Най-важното е, че Воробьов беше заместник-началник на Генералния щаб, т.е. за две години той усвои специфичен метод на мислене и ще го приложи на процедура “, уверен е Валуев. Гундаров добавя, че главните задания на командирите на флотовете са на първо място отбраната на границите, обезпечаването на сигурността на корабоплаването, както и тестването на нови надводни и подводни кораби.

Освен това се появяват нови външни провокации. Така, по отношение на присъединението на Финландия към НАТО, обстановката към Аландските острови, които разрешават да се управлява цяла Балтика, се изостря. А министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс по-рано съобщи, че „ Балтийско море се трансформира в море на НАТО “, имайки поради желанието на Швеция и Финландия да се причислят към Северноатлантическия алианс.

„ Основната задача на новия командващ Воробьов ще бъде обезпечаването на бойната подготвеност и боеспособността на Балтийския флот. Опитват се да възобновят флота. Затова друга задача е създаването на новата техника и оръжия “, уверен е събеседникът.

Според Гундаров Виктор Лиина предава флота в положително положение. Поредицата от кавги, когато се разкриха пропуски в бойната подготовка, са в предишното. Той също по този начин напомни, че една от главните характерности на Балтийския флот е съществуването на огромни сухопътни сили. Калининградска област граничи със Сувалкския кулоар.

„ Това е стратегически значима зона, където се намират границите на Литва, Полша, Беларус и Калининградска област. Там е образувана и полска дивизия, която, както намерено декларира полското командване, е ориентирана към Калининградска област. Следователно Балтийският флот ще би трябвало да извършва разнообразни задания освен по море, само че и да пази Калининград и Беларус “, изясни Гундаров.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР