В русенско започна възстановяването на свинекомплексите, засегнати от африканската чума

...
В русенско започна възстановяването на свинекомплексите, засегнати от африканската чума
Коментари Харесай

След африканската чума по свинете заселват пробно първата ферма в русенско

В русенско стартира възобновяване на свинекомплексите, наранени от африканската чума по свинете. Промишлената плантация в село Голямо Враново е първата, в която към този момент са доставени 500 свине, откакто тук бяха унищожени 35 хиляди животни поради болестта. Производството ще може да стартира още веднъж след два месеца и половина, в случай че не бъде открит нов случай на чума.

Всички свинекомплекси в русенски район са завършили с окончателната стерилизация на пространствата си. В Голямо Враново към този момент са доставили и първите 500 животни - така наречен „ пробници “, с които да се откри каква е средата, съгласно европейската инструкция.
Д-р Николай Ненов, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ в ОДБХ – Русе: На 45 ден се вземат проби от тези животни. Ако са негативни, това значи, че вирусът е погубен по време на дезинфекциите, които са направени. След което тези животни би трябвало да престоят наложително още 60 дни, без да напущат обекта, и оттова нататък към този момент поетапно може да бъде обитаемо с животни.
Притеснително е обаче, че вирусът продължава да циркулира в района – преди 5 дни е открит нов случай на африканска чума на диво прасе.
Д-р Георги Дяков – шеф на ОДБХ – Русе: Докато го има този вирус в околната среда, всеки един – ловджия ли ще бъде, гъбар ли, който обитава в гората и не съблюдава тези минимални хигиенични условия, които да предпазят стопанствата от нахлуване на болестта, може да придвижи инфекцията.
Болестта продължава да се популяризира и в прилежаща Румъния. От предходната година насам единствено в окръг Гюргево са открити 269 огнища. В 116 от тях до края на ноември се чака да изтече 45-дневният интервал след окончателната стерилизация, с цел да се вземат нови проби за съществуване на вируса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР