В румънската столица Букурещ снощи се проведе един от най-масовите

...
В румънската столица Букурещ снощи се проведе един от най-масовите
Коментари Харесай

Десетки хиляди румънци: Стига корупция, искаме наказания


В румънската столица Букурещ нощес се организира един от най-масовите антиправителствени митинги за последните години. Според разнообразни данни в митинга са взели участие сред 30 и 60 000 души. В началото на демонстрацията силите на реда твърдяха, че "в него вземат участие над 10 000 души".

Протестът бе проведен в обществените мрежи под мотото "Всички пътища водят към Букурещ - Революцията на нашето поколение".

Множеството се събра на "Университетския площад" в Букурещ, с цел да стачкува против последните законодателни промени, които се оферират в Народното събрание от левицата. Протестиращите считат, че измененията ще затрудят работата на прокуратурата в битката против корупцията по високите етажи на властта. В края на месец декември депутатите от ръководещата Социалдемократическа партия утвърдиха три законопроекта, които провокираха опасения, че независимостта на магистратите ще се понижи и че ще бъдат лимитирани прерогативите на антикорупционната прокуратура, която преследва депутати, обвинени в корупция.

"Ние сме тук, с цел да желаяме от водачите да не пипат правосъдната система и да се откажат от плана за реформи", сподели пред Агенция Франс Прес един от участниците в митинга в столицата.

В началото се стигна до дребни конфликти сред стачкуващите и силите на реда на "Университетския площад". Множеството скандираше: "Крадци", "Крадци".

В демонстрацията участваха и хора от провинцията. Участниците носеха национални флагове. Организаторите на митинга оповестиха в обществените мрежи маршрута на демонстрацията - от "Университетския площад" към Народното събрание, по-късно пред постройката на омбудсмана, Конституционния съд и Националния аудио-визуален съвет.

Протести имаше и в други градове на страната като Тимишоара, Брашов и Клуж. В тях са взели участие общо над 20 000 души.

Протестите бяха проведени единствено няколко дни след оставката на премиера Михай Тудосе, който подаде оставка след властови боричкания с ръководителя на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня.

Румънският президент уточни в сряда депутата от Европейския парламент Виорика Дънчила като трети министър председател на страната от Европейски Съюз за седем месеца, а също и за първа жена министър председател в северната ни съседка. 54-годишната Дънчила, която се счита за близка до Драгня, към момента би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание, само че това се преглежда като условност, доколкото ръководеното от социалдемократите държавно управление се радва на болшинството.

50-годишният социалдемократ Тудосе беше на премиерския пост по-малко от седем месеца - сходно на своя предходник и съпартиец Сорин Гриндяну, който бе отхвърлен след избор на съмнение. И двамата няколкократно се опитваха да се опълчат против могъщия си партиен началник Ливиу Драгня. И двамата възразяваха против неговия обичан план - правосъдната промяна, която и опозицията, и правосъдната система, и гражданското общество в Румъния, а дружно с тях и Европейски Съюз и Съединени американски щати считат за посягане против върховенството на закона. Опитът да се опълчват против Драгня докара до отстраняването и на двамата мимолетно еманципирали се министър председатели. /БГНЕС, Агенция Франс Прес и Аджерпрес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР