В Румъния вече действа моделът на ротационен премиер. Той беше

...
В Румъния вече действа моделът на ротационен премиер. Той беше
Коментари Харесай

Ротационен премиер - моделът вече функционира в Румъния

В Румъния към този момент работи моделът на ротационен министър председател. Той беше въведен преди година и половина, с цел да се преодолее тежка и продължителна политическа рецесия. Смяната на първия с втори министър председател би трябвало да стане в идващите дни и точно това ще е основен тест за ръководещата коалиция в Румъния. Мандатът на сегашния министър председател либерал Николае Чука изтича на 25 май, след което би трябвало да бъде назначен министър-председател от Социалдемократичеката партия, който да ръководи до парламентарните избори през 2024 година Успешен ли е този модел и ще бъде ли осъществена ротацията на премиерския пост в период?

До дни в Румъния следва невиждано за страната събитие - либералите да предадат премиерския пост на социалдемократите. Това ще се случи по силата на съглашение сред двете съществени румънски партии, подписано в разгара на политическа рецесия през 2021 година

Ексклузивно за Българска национална телевизия професорът в Университета за политически науки в Букурещ Андрей Тарану изясни по какъв начин работи моделът.

" Такава ротация е много необикновена, даже неповторима в историята на Източна Европа. Тя беше основана главно, с цел да бъде избегната обстановка като в България, може би и Гърция, с други думи политическа неустойчивост в ръководството в изискванията на война и постпандемична рецесия. Идеята беше да се реализира компромис сред двете огромни партии в Румъния - социалдемократите и либералите, дружно да образуват държавно управление, с цел да има устойчиво ръководство през този интервал. 2024 година ще бъде доста тежка година за Румъния, тъй като ще има четири типа избори - европейски, локални, парламентарни и президентски избори. Затова тези две огромни партии, които нормално са в спор, взеха решение да обединят напъните си в името на стабилността ", съобщи проф. Андрей Тарану, Университет за политически науки - Букурещ.

Социалдемократите завоюваха парламентарните избори през 2020 година, само че либералите, които останаха втори се коалираха с третата политическа мощ. През 2021 година обединението се разпадна и разновидността беше предварителни избори. След тежки договаряния беше реализирана договорка за ръководство посредством делба на премиерския мандат. Така двете огромни партии, от които нормално едната е на власт, а другата - в съпротива, сформираха кабинет.

" Опитахме разнообразни формули и достигнахме този компромис за съдружно държавно управление. Направихме тази управническа коалиция, тъй като всички останали разновидности бяха по-лоши за румънците ", съобщи в края на 2021 година Флорин Къцу, водач на Национално-либералната партия

" Вярвам, че най-важното е какво печелят румънците от това - фактът, че по този метод се поставя завършек на политическата неустойчивост, основана от предходното дясно държавно управление ", разяснява тогава Марчел Чолаку, водач на Социалдемократическата партия.

Преди приключването на крайния период за ротацията се сътвори напрежение поради спор за министерства. Съгласно признатия съдружен протокол, в средата на мандата с изключение на министър-председателя, двете водещи партии би трябвало да си разменят основни министерски ресора, като превоз, финанси и правораздаване. Демократичният съюз на унгарците, чиято роля е на балансьор в кабинета, обаче напусна договарянията и заплаши, че може да излезе от и от ръководството, в случай че не резервира министерството на развиването.

" Някои от тези министерства са с огромен бюджет, по-голям от нормалното, да вземем за пример министърът на превоза разполага с подобен, и по тази причина те са толкоз мечтани. В други министерства, които ръководят европейските фондове, може би сходно и на България, няма задоволително добре готови хора за привличането на еврофондове и никой не гледа в вероятност. Така че някои министерства са мечтани, други - не ", съобщи проф. Андрей Тарану.

По проект министър председателят Николае Чука би трябвало да подаде оставка на 26 май, с цел да даде ход на конституционната процедура за ротацията. Стачка на учителите и нерешени въпроси за пенсиите в допълнение усложняват обстановката.

" Не знаем дали съглашението ще бъде изпълнено в период. Вероятно ще бъде отсрочено, само че не знаем до по кое време. Може би последваща седмица или в края й - никой не знае ", съобщи проф. Андрей Тарану.

Подобен модел на ротационно ръководство беше прибавен с друг триумф да вземем за пример в Израел и Република Ирландия, само че работи ли в Румъния?

" Все още не знаем дали този модел е сполучлив, тъй като евентуално още в края на тази седмица ще бъдем очевидци на промяната на министър-председателя. Ако това се случи, ще забележим дали е сполучлив опит, или не ", съобщи проф. Андрей Тарану.

Ако предаването на щафетата се провали, това би означавало предварителни избори в Румъния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР