В Румъния от известно време текат прелюбопитни процеси – огромни

...
В Румъния от известно време текат прелюбопитни процеси – огромни
Коментари Харесай

Калин Попеску-Търичану – председател на румънския Сенат, пред „Труд“: Румъния стана страна на прокурорите

В Румъния от известно време текат прелюбопитни процеси – големи митинги, скандални разкрития с подслушване на стотици хиляди жители. Само преди няколко дни бе поискана и оставката на Лаура Кьовеши – шефката на организацията „ Антикорупция “, която бе упрекната от доста високопоставени хора за един от основните виновници, докарали страната до това положение. Какво става при съседите и за какво се стигна до всички кавги, беседваме с господин Калин Попеску-Търичану . Председателят на румънския Сенат бе общителен да одобри екип на „ Труд “ в кабинета си и да отговори искрено на всички въпроси.
 img_01  img_02  img_03  img_06  img_07  img_7439  img_7438  img_08-1  img_09  img_10
– Господин Търичану, през последните дни в Румъния безусловно ври и кипи. Само преди дни стартира процедура по отстраняването на шефа на Националната дирекция „ Антикорупция ” (ДНА) госпожа Лаура Кьовеши, каквото предложение направи вашият правосъден министър. Смятате ли, че президентът Йоханис, който би трябвало да реши ориста й, ще подпише това искане – агения „ Франс прес ” да вземем за пример отбелязва, че президентът постоянно я е защитавал?
– Докладът, който беше оповестен от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер, демонстрира без никакво подозрение, че основният прокурор на Национална Дирекция „ Антикорупция ” госпожа Кьовеши е нарушила Конституцията неведнъж. Също по този начин този отчет демонстрира, че основният прокурор на ДНА е трансформирал тази институция в машина за премахване на неуместните политици. Член 80 от Конституцията на Румъния показва ясно: „ Президентът на Румъния следи за спазването на Конституцията и за положително действие на обществените институции “. Г-н Йоханис няма по какъв начин да остане апатичен към нарушаването на главния ни закон от шефа на институция, която е виновна за битката с корупцията. Но възможен отвод от страна на президента ще компрометира доста тежко битката с корупцията в Румъния.

– Напоследък страната ви в действителност се тресе от скандални разкрития – по какъв начин са били фабрикувани „ доказателства ” за задържане и обвинение на румънци, най-много от политическия хайлайф. Вярно ли е, че множеството каузи са формирани с подправени доказателства и то в елитния отдел на ДНА, който се намира в Плоещ?
– Това се е случвало освен в Плоещ, а и на доста други места. В Румъния би трябвало да се радваме, че към момента има смели публицисти и самостоятелен щемпел. Защото пресата е като куче, което пази демокрацията. Много публицисти и водачи на публичното мнение, измежду които и аз, бяхме измежду говорещите за злоупотребите, които се вършат сега в страната ни. Разкритията в този момент са доста съществени, тъй като са свързани с нарушение на главните права на жителите. В съда не се водят обективни каузи. В Румъния има много прокурори, които не схващат ролята си. Те си мислят, че могат да вършат всякаква корист, без да бъдат осъдени. И тъкмо тук е виновността на началника на институцията госпожа Кьовеши, която им сътвори усещането, че каквото и да сторят, няма да носят виновност и законът ще ги пази.

– Но в битката против корупцията могат да пострадат и почтени, нали по този начин?
– Точно по този начин е, и аз не мога да се съглася да има по този начин наречените странични жертви. Не мога да приема даже единствено един човек да пострада, в случай че той е почтен. За страдание, срещаме от ден на ден случаи с румънци, които ни се представяха като отговорни, бяха упреквани в какво ли не, незаслужено бяха лишени от независимост. Това са хора, на които беше погубен имиджа, професионалната кариера, фамилията им, живота им. И в последна сметка се оказа друго. Впоследствие доста от тях бяха оневинени и освободени. Не можем да се съгласим с сходно държание в една демократична страна. Та нали има хипотеза за непорочност и тя е открита посредством европейска инструкция! Националната дирекция по антикорупция обаче не желае да се съгласи с това, счита, че е свърх и над останалите управляващи в страната. От доста години ДНА се трансформира тъкмо в това – в политически инструмент за премахване на неуместните лица.

– Това, което казвате, е шокиращо. Чуваха се сходни обстоятелства, само че от високата позиция, на която сте вие, това не звучи ли много притеснително?
– За страдание, има от ден на ден информации, които удостоверяват следната концепция – наподобява Румъния е обект на опит. Тази битка против корупцията в началото се искаше да бъде в действителност триумф, нищо друго нямаше значение. А по-късно този модел да бъде изнесен и в други страни на Европа. Заради това размерът на корупцията в Румъния беше пресилен. Моята страна постоянно беше описвана като най-корумпираната страна в Европа и несъмнено се конкурираме единствено с България. Ще ви дам един образец – в румънското наказателно право злоупотребата със служебно състояние се санкционира. Всъщност, това беше въведено в Наказателния кодекс (НК) от 1968 година – още от комунистическия интервал. И се поддържа и в този момент. В Европа в доста страни от Западна Европа и освен там, това действие не е в Наказателен кодекс. А в Румъния то може да се счита за корупция. Началникът на ДНА Кьовеши сподели преди две седмици, че 70% от делата, които службата й води, са свързани тъкмо с тази служебна корист. И естествено, че тогава равносметката е пресилена. В целия Европейски Съюз и в демократичния свят корупцията е значителен проблем, който занимава всички нас. И би трябвало да се борим против нея, само че със законови средства и спазвайки правата на жителите.

– Имате ли пояснение за сходни дейности, въпреки всичко сме в цивилизована Европа, където сходно правораздаване наподобява много друго?
– Може би за госпожа Кьовеши хората са номера или предмети, тя се опасява, че няма да извърши поставената си цел да изпрати в пандиза или в обвиняването нужната бройка… Правосъдието не е някакъв конкурс, в който би трябвало да докажеш, че имаш триумф, изпращайки в пандиза колкото се може повече хора. Прокурорите би трябвало да съблюдават изцяло закона, да бъдат уравновесени и да осъзнават последствията на дейностите им по отношение на жителите. Те имат голямо обвързване в обществото и е нужно да схванат това, такива са и рекомендациите на Венецианската комисия. За страдание, в Румъния това не се случи. Със сигурност в ДНА има и способени хора и такива, които си правят правилно работата, само че това, което се случва в този момент, като се изключи че не приказва добре за антикорупционната работа, то дискредитира правораздаването. Гражданите губят доверие в него, а то би трябвало да бъде без пристрастия. Над прокурора би трябвало да бъде само законът.

– Румъния бе емблематичен образец за страна с впечатляващи резултати в борбата с корупцията по високите етажи. И това стартира по времето, когато вие бяхте министър председател, а госпожа Моника Маковей министър на правораздаването във вашия кабинет – за какво се стигна до всичко това, господин Търичану?
– Правосъдната промяна и битката с корупцията – това бяха решения, които взех, когато бях министър председател. Убеден съм, че корупцията е в действителност злополучие в обществото, което би трябвало да бъде изкоренено. И Моника Маковей нямаше по какъв начин да одобри този законодателен пакет, обвързван със законите с корупцията, в случай че аз не се бях намесил, с цел да бъде признат този пакет от закони.

– А в този момент съжалявате ли – вие самичък казвате до каква степен сте стигнали?
– Не, не скърбя. Поех тази отговорност, тъй като знаех, че това е належащо. Но тогава не съм си и помислял, че Румъния ще стане република на прокурорите и че ще бъдат употребявани средства и способи от 1950 година. Комунизмът устоя у нас през годините посредством гнет, натрапен от службите посредством „ Секуритате ” и прокурорите. Страната ни в този момент стартира да наподобява на Румъния от времето на Чаушеску. За страдание, и в наши дни тайните служби се намесиха в правосъдната система и това е доста съществено. Протоколите сред тайните служби и прокуратурата за осъществяване на наказателните следствия, подслушването на телефоните от тайните служби – всичко това е ужасяващо. Знаете ли, че сред 2010 и 2015 година в Румъния бяха подслушвани 300 000 души! Разширяваше се така наречен тактично поле на службите до съда, имаше изтъкване на решения в наказателни каузи в съда от страна на офицери от службите. Същото ставаше и при съдиите, на които им се споделяше какви решения би трябвало да вземат при избрани каузи. И този лист може да продължи.

– Извинете, само че това не е ли цялостен надзор над правораздаването?
– Да, надзор е. Тази обстановка за управление на правораздаването се прави от избрани секрети сили – част от тях към този момент са известни, те излязоха нескрито. Всъщност те желаеха да основат паралелна система на власт зад една завеса, на която пишеше: Борба против корупцията. А тази битка беше употребена за премахване на политическия хайлайф, който имаше смелостта да се опълчи на такава система. Тези секрети сили влязоха в политическите партии, също в Народното събрание, в държавното управление, в медиите, в икономическите среди, в университетския хайлайф – на всички места.

– Кои са тези секрети сили, които са в паралелната страна?
– Тези, които бяха част от тези структури на загадка власт (скрити) излязоха малко по малко нескрито. Това са някогашният шеф на тайните работа, неговият заместител, който беше уволнен, някои други лица от публичния живот, които трябваше да изчезнат, тъй като се компрометираха. Най-лошото е, че сегашният президент Клаус Йоханис се съгласява някак си, с цел да се възползва от тази система. И разумният извод ни кара да считаме, че той е резултат от тази система. Всъщност той бе комплициран на власт тъкмо от нея – имам поради от паралелната страна, която съумя да го направи президент. И в този момент взе участие в играта – „ давам/ одобрявам ”. Както се споделя – вие ме направихте президент, и в този момент би трябвало да ви подкрепям и да ви търпя.

– Искате да кажете, че румънският президент не оказва помощ с нищо в битката с корупцията?
– Той е съизвършител в битката. Той не е президент на част от румънците, той въпреки всичко е президент на всички румънци. Чрез конституционните отговорности, които има, той би трябвало да е първият угрижен поради тези злоупотреби, които се случват с румънците. Той обаче е по-скоро угрижен по какъв начин да откри задгранични дестинации за ваканциите си и живее като един копринен стопанин, живее по-скоро като в черупка. Разбира се, това, което прави президентът, си е негова работа. Но аз, като партиен водач и като ръководител на Сената на Румъния, съм човек с доста твърди демократични и демократични убеждения. Не мога да се съглася тайните служби да се намесват в публичния живот. Не мога да търпя злоупотребите, които се случват против жителите, и ще не преставам да се боря Румъния да стане демократична и правова страна. Държава, в която главните права на жителите ще бъдат изцяло спазвани.

– А по какъв начин тълкувате мълчанието на европейските водачи за протичащото се в Румъния? Всъщност, вие уведомихте ли ги?
– Боли ме доста, за жалост, нашите европейски сътрудници си затвориха очите за всичко, протичащо се в Румъния от години. Убеден съм, че в нито една от старите западни страни-членки на Европейски Съюз не се толерират сходни неща, даже не мисля, че там може да се случи нещо такова. Защото при тях механизмите за надзор на властта в страната действат. При нас всички тези злоупотреби станаха, тъй като нямаше никакъв надзор на работещите в ДНА от години. Знаете максимата, че властта корумпира, само че безспорната власт корумпира безусловно. И тъкмо това стана в Националната дирекция по антикорупция. Институцията, която би трябвало да се бори против корупцията, е една корумпирана институция.

– Виждате ли светлина в тунела, повече черноглед или оптимист сте за бъдещето?
– Аз съм оптимист. Следствие на обществените сигнали, които бяха пуснати в обществото, тайните служби се отдръпнаха от тази зона. Когато беше назначен новият шеф на разследващата работа, той разбра коя е главната й задача. И тя не е да шпионира и подслушва личните жители. Има обаче други зони, които натрупаха голяма власт, и които не желаят да я изгубят. Затова в този момент в Румъния се случва този голям конфликт. Това е конфликт сред една незаконна власт, показана от паралелната страна, и демократичната законна власт, която е резултат от гласуването на хората – те избраха парламент, а той избра държавно управление.

– Шефката на ДНА госпожа Лаура Кьовеши има солидна поддръжка от страна на западните ви сътрудници, само че вие, както се вижда, не криете недоволството си от нея. Откъде в действителност идва властта й? От казаното до момента от вас излиза, че тя е над закона, над всичко?
– Пак ще отбележа, че сътрудниците ни желаеха Румъния да стане модел, който да бъде изнесен и в други страни. Институцията ДНА не притегля огромна благосклонност. Госпожа Лаура Кьовеши като прокурор не е работила през целия си живот върху нито едно дело. Всичко това беше една доста сполучлива пиар акция и то доста сполучлива. Кажете, вие знаете ли в една западна страна кой е началникът на дирекция „ Антикорупция ”? В Италия? Във Франция или другаде? Там научихме вероятно кои са прокурорите, работили върху избрани каузи, които бяха осветени при известни разкрития. Те станаха звезди, само че не и началникът на институцията. В Румъния ние не знаем кои са прокурорите от ДНА, които в действителност работят дейно. Но по тази причина пък лягаме и ставаме с госпожа Кьовеши. Ето какво направи тази голяма интервенция за нейния пиар.

– Но с цел да може властта й да е безгранична, това значи, че някой стои зад нея и я покровителства и този някой може би е извън?
– Ако имаме поради публичното пространство, има лица, които са с безгранично доверие в госпожа Кьовеши. И в Румъния това е естествено президентът. Ще ви обясня какво става в страна, която няма елити. Тя доста елементарно може да бъде манипулирана. Страна, в която други могат доста елементарно да си гледат интереса, само че той не постоянно подхожда на националния интерес. Има и задгранични ползи. Може ли да ги упрекваме?

-Кажете вие – може ли?
– Горе-долу може. И всеки, несъмнено, си гледа личния интерес. Но тези, които би трябвало да бъдат упреквани, са от Румъния, тъй като те предават националния интерес. Като оставят Румъния да бъде полесражение за деяние на други сили извън.

– В началото на годината разговарях с полк. Даниел Драгомир – някогашен началник на дирекция „ Антитерор ” в Румънската разследваща работа, който сподели, че госпожа Кьовеши е подчинена непосредствено на американските сътрудници. Дори загатна, че американският дипломат е този, който й подрежда какво да прави. Вие какво ще кажете?
– В Румъния редица посланици не съблюдават нормите, планувани в конвенцията от Женева, по отношение на дипломатическото държание. Но това стана, тъй като ние им позволихме. Нито предходният, нито сегашният президент не откриха за положително да слагат границата в едни такива връзки. Те направиха толкоз, колкото им беше разрешено и това не е обикновено. Голяма отговорност за това има Виктория Нюланд – някогашният консултант на държавния секретар на Съединени американски щати. Тя беше лицето, което прокара този модел. Виктория Нюланд по никакъв начин не почиташе демократичните процеси в страни като нашата. Имам вярата, че новата американска администрация ще изостави този модел, който се употребява и в други страни, а ще схване различен, който да дава отговор на европейските демократични правила, и това най-накрая ще се случи и в Румъния.

Продължение – в идващия брой

Нашият посетител
Калин Попеску-Търичану е роден на 14 янyари 1952 година в Бyкурещ. Завъpшил е техническия строителен институт в Букурещ, има магистратура по математика и информатика. През 1996-1997 година е министър на индустрията в кабинета на Виктор Чорбя. Министър-председател е на Румъния в интервала 2004-2008 година Председател е на Национално-либералната партия в Румъния и вицепрезидент на Европейската партия на демократичните либерали. На 10 март 2014 година е определен за ръководител на румънския Сенат, втората държавна служба в Румъния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР