В рубриката Истина ли е, че...“ тази седмица Цвети Петрунова

...
В рубриката Истина ли е, че...“ тази седмица Цвети Петрунова
Коментари Харесай

Истина ли е, че... дезинформацията „се изпира“?

В рубриката „ Истина ли е, че... “ тази седмица Цвети Петрунова преглежда тематиката „ Как и за какво дезинформацията „ се изпира “ и „ посажда “, с цел да се скрие първоизточникът ѝ “.

С наближаването на евровота дезинформацията е на всички места

Индия, юни 2018 година В мобилното приложение WhatsApp се популяризира изрязано видео, на което се вижда по какъв начин дете е отвлечено. Това предизвика локални поданици да гледат с съмнение към непознати и неоснователно да прибягват до вълна от обществени изтезания в цялата страна. За полицията се оказва съвсем невероятно да се бори с разпространяването на подправена информация в известната платформа, изключително що се отнася до известия, пропагандиращи ненавист и принуждение.

Вижте позициите на политици, правозащитници и на Агенцията по бежанците

Как работи схемата? Тръгваме малко по малко. Едно петдневно пътешестване, което води в Швеция, Египет, Съединени американски щати, Русия и Украйна… от мъничко зрънце дезинформацията пораства неимоверно.  Разследващ екип на шведската социална телевизия SVT проучва стотици изявления в медии и в обществени мрежи и образно разкрива методите. Изводът – съветската дезинформация редовно „ се посажда “ и „ се изпира “ преди да стигне до нас в Европа.

Снимка: iStock

„ Нашето проучване се основава на съответна история обвързвана с подправена вест, а точно, че Украйна е умъртвила египетски публицист, тъй като той е разгласил по какъв начин свекървата на Зеленски си е купила първокласно имение в Египет. Цялата тази история беше изцяло сътворена. Нашата цел беше да разберем по какъв начин тя се популяризира след обявата и по какви канали доближава до обществото. Затова проследихме всички вероятни канали в обществените мрежи и всички уеб сайтове, които я прекопираха. Това, което открихме, че първоизточникът на новината е едно видео в Yuotube и неизвестен основател на наличие. То беше едно към едно взето и копирано от египетски новинарски структури, тук би трябвало да кажем че те бяха безусловно действителни новинарски уеб сайтове и стратегии. А от тях подправената информация бе публикувана и в британският уебсайт „ Шел “. Тоест какво се случва историята идва от някакво инцидентно видео, по-късно се трансформира в същинска вест в Египет и стартира да се популяризира по целия свят “, изяснява проверяващият шведски публицист Линус Свенсон.

Снимка: btvnovinite.bg

През март Европейският център за върхови достижения и противопоставяне на хибридните закани, в който България членува, разгласява проучвателен отчет, който оспорва преобладаващото разбиране, че дезинформацията на Кремъл не съумява да повлияе на публичното мнение.

Гледайте повече във видеото!

 „ Истина ли е, че “: Европейските избори – дезинформация и истина Тази събота и неделя 2 мин. „ Истина ли е, че “: Европейските избори – дезинформация и истина  Истина ли е, че… по регламента от Дъблин у нас ще се изпълни с мигранти? Тази събота и неделя 4 мин. Истина ли е, че… по регламента от Дъблин у нас ще се изпълни с мигранти?  „ Истина ли е, че “: Европейските избори – дезинформация и истина Тази събота и неделя 2 мин. „ Истина ли е, че “: Европейските избори – дезинформация и истина  Истина ли е, че… по регламента от Дъблин у нас ще се изпълни с мигранти? Тази събота и неделя 4 мин. Истина ли е, че… по регламента от Дъблин у нас ще се изпълни с мигранти?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР