В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Жизненост всеки ден,

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Жизненост всеки ден,
Коментари Харесай

"Жизненост всеки ден" на Саманта Бордман

В рубриката " Четиво " Дневник разгласява фрагмент от " Жизненост всеки ден ", с създател Саманта Бордман, възложен от Издателство " Кръг "

Книгата " Жизненост всеки ден " ни учи по какъв начин да превърнем напрежението в действие. Авторката Саманта Бордман прекатурва концепцията за самопомощ

" Няма магическа формула за благословен живот, свободен от стрес ", признава лекар Саманта Бордман в книгата си " Жизненост всеки ден ". Това проникновено и вдъхновяващо четиво, в което най-сетне психиатър ни споделя, че отрицателните страсти са част от пълноценния живот и могат да бъдат употребявани за положително, към този момент е налично на български език с логото на издателство " Кръг ". Саманта Бордман прекатурва концепцията за самопомощ в първата си творба, която неслучайно е бестселър измежду наръчниците по приложна логика на психиката. Преводът е на Владимир Германов, а корицата - на Наталия Чайкина.

Ако желаете да живеете по-пълноценен живот и да превърнете претрупаните дни в смислени, книгата на Саманта Бордман е тъкмо това, от което се нуждаете. " Жизненост всеки ден " е една част записки, една част мъдрост от дълготраен опит като психиатър и една част научни доказателства. Авторката споделя практични и постижими тактики, които усъвършенстват дните ни и построяват резистентност, като ни учат по какъв начин да " разчитаме " другите, по какъв начин да поддържаме връзка с тях по-здравословно, по какъв начин да заявяваме себе си и по какъв начин да оказваме помощ. " Без усмихнати лица. Без дъги. Без еднорози. Обещавам. Книгата ми не размахва пръсти и не провокира виновност. Думата " би трябвало " не участва в моя речник ", твърди Бордман.

" Стресът, фрустрациите и разочарованията са неизбежни - изяснява тя - в случай че не си конструирате изцяло предпазено и изолирано от действителността всекидневие. " Преодоляването на пречките в живота изисква психическа еластичност. Онова, което подхранва гъвкавостта е жизнеността - позитивното възприятие за жизненост и сила, което е в основата на благоденствието. Това не е качество, с което хората се раждат. " Да я притежаваш не е въпрос на шанс. Тя не е в главите ни, а се генерира от преднамерените ни дейности. Независимо дали сме на двайсет или на осемдесет, жизнеността ни оказва помощ да извлечем максимума от всеки един ден. "

Ключът към намирането на задоволство, съгласно Бордман, е освен посредством фокусиране върху себе си, само че и посредством ангажиране с другите и със света в близост, който е по-голям от нашия личен.
" Ако сте депресирани или изтощени, тази книга ще ви даде на практика хрумвания за справяне. А даже да процъфтявате, тя ще ви напомни скъпи препоръки за поддържане на силата ", написа известният психолог Адам Грант.

Доктор Саманта Бордман има 15-годишен опит като психиатър в Ню Йорк. За себе си споделя, че се е специализирала в това да поправи счупеното и да укрепи мощното. Като експерт по положителна психиатрия тя не се концентрира просто върху диагностицирането на заболявания и лекуването на човеци с психологични болести, а употребява по-широк метод, като се концентрира върху поддържането на благосъстоянието и здравословния живот. Научните й знания са съчетани с дълбока съпричастност към човешките проблеми. Тя оказва помощ на пациентите си да намерят мощ в напрежението и здраве в заболяването. Страстно проповядва развиването и поддържането на жизнеспособност, която покачва устойчивостта.

Като четец на " Дневник " може да купите книгата със специфична отстъпка от най-малко 10% в. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата.
Ако в настояща промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.

 Жизненост всеки денС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Откъс от " Жизненост всеки ден " на Саманта Бордман

16. КОНСТРУКТИВНА НЕГАТИВНОСТ

- Не знам какво ми става - сподели ми пациентка­та ми Дафни.

Дафни потърси помощ, откакто месец по-ра­но беше умряла деветдесет и две годишната ù баба. " Знам, че не би трябвало да се безпокоя повече - сподели ми тя. - Би трябвало да съм спо­койна, тъй като баба ми имаше добър живот и живя дълго, само че ми е мъчно да продължа напред. Приятелят ми споделя, че от време на време хората реаги­рат анормално при загуба и може би това е моят проблем. "

Попитах Дафни какво значи за нея " да про­дължа напред ". Тя изясни, че въпреки да се усеща по-добре, в сравнение с в дните директно след гибелта на баба си, към момента " не се е върнала към естественото ". Продължавала да плаче в произ­волни моменти. Когато успявала да се зарадва на нещо, след това изпитвала виновност. Призна, че ù се желае да приказва за баба си " може би повече, в сравнение с е здравословно ".

Веднъж набрала телефона ù, с цел да ù опише нещо смешно. Една вечер, до момента в който прев­ключвала каналите на тв приемника, попаднала на " Обичам Люси " и си помислила: " Това е обичаният сериал на баба ми. Не - поправила се, - беше люби­мият сериал на баба ми ". Спомнила си какъв брой оби­чала да гледа епизодите с нея. " Обичам Люси " ù се коствал прекомерно малоумен, само че ù харесвало, когато старицата се заливала от смях до нея.

Както видяхме, има нещо магнетично в това да гледаш по какъв начин някой, който не ти е апатичен, се смее. Увлича те в смеха си, а споделеното пре­живяване ускорява момента и задълбочава връз­ката.

Сега тези щастливи моменти изпълваха Даф­ни с горест. Тя продължаваше да върви на работа, да се среща с другари, да се грижи за дома си, за прането - справяше се с живота. Ако прекарваше цели дни в леглото и беше изоставила обичайни­те си ежедневни действия, щях да се обезпокоя, че може би има от по-сложна реакция към скръб­та.

Хората с сложно разстройство на удъл­жената тъга типично изпитват мощна горест и блян по покойника, които не понижават с вре­мето. Той не излиза от мислите им и от време на време такива пациенти изпитват предпочитание да го пос­ледват. Отказват да одобряват действителността на загубата и не са в положение да си спомнят оби­чания мъртвец положително. Реакцията им постоянно е ирационална, упрекват себе си и имат вяра, че са предали близкия си.

Когато оценяваме положението на такива пациенти, изготвяме лист на нещата, които биха могли да предизвикват признаците. Проуч­ването на цялостната история на пациента, провеж­дането на лабораторни проучвания и физически обзор са измежду инструментите, които оказват помощ да стесним листата. Процесът на унищожаване на вероятни диагнози се назовава " изключване ". В слу­чая с Дафни не беше мъчно да изключа удължена­та тъга. Тя изпитваше напълно естествена горест, естествена реакция при гибелта на някого, ко­гото е обичала мощно.

Всеки се приспособява друго към загубата. Ако демонстрираме самообладание към себе си, ще можем по-лесно да свикнем с новата действителност. Обясних на Дафни, че замяната на настоящето време с ми­нало може да отнеме известно време, само че това е напълно естествена реакция. Споделих с нея откъс от английския психиатър Колин Мъри Паркс, който написа: " Болката от скръбта е част от живота толкоз, колкото и насладата от любовта. Може би това е цената, която плаща­ме за любовта " *.

Това, което ме безпокоеше в емоционално­то положение на Дафни, не беше самата тъга, а възприятието ù за виновност поради тази тъга. Като общество, непрестанно ни заливат послания, че би трябвало да сме щастливи. Ако изпитваме нещо по-малко от възвишеност, излизаме от нормата и би трябвало незабавно да вземем ограничения. Ставаме все по-нетолерантни към негативни­те усеща - в случай че си печален, би трябвало да се разве­селиш. Ако си обезпокоителен, разпусни. Ако си сърдит, изпусни парата.

Все по-често се срещам с пациенти, които са уверени, че неприятните усеща са неприемливи и би трябвало да бъдат лекувани с медикаменти, кон­тролирани или прогонени. Приятелите им ги поучават да се съсредоточат върху положителното и да броят благословиите си. Щастливите мисли могат да са потребна тактика, изключително в ситу­ации, които не сме в положение да контролира­ме. Например, в случай че полетът ти закъснее, би било потребно да погледнеш на спомагателното вре­ме на летището като на опция да четеш книга или да отвориш всички писма в пощата си.

Обаче когато контролът е в ръцете ти, пози­тивното пояснение на неприятна обстановка няма да помогне. Ако честите ти закъснения доведат до неприятни мнения на работа, да си повтаряш, че всичко е наред, няма да ти помогне да запазиш работното си място. При такива случаи пробле­мите би трябвало да се вземат решение не посредством смяна на отношението ни, а посредством осъществяване на дейни промени - да вземем за пример да настроим будилника си да звъни половин час по-рано.

Без подозрение психиатрите са съдействали за налагането на мантрата " не се тревожи, бъди благополучен " при толкоз разнообразни диагнози и пре­калено значителни предписания с лекарства. И при нас има бранители на позитивното, които настоя­ват, че щастието е избор и че всяка загуба има и добра страна.

Лично аз съм уверена, че си коства да се вслуш­ваме в отрицателните страсти. Да се усещаме зле, е част от човешката ни природа.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР