В резултат от проведения Младежки архитектурен пленер "Хвани се в

...
В резултат от проведения Младежки архитектурен пленер "Хвани се в
Коментари Харесай

Излагат проектните предложения на млади архитекти в центъра на Варна

В резултат от извършения Младежки архитектурен пленер "Хвани се в Таляна " бяха направени четири архитектурни плана, които са изложени на известната за варненци Дупката, с цел да бъдат прегледани от жителите и гостите на града.
Пленерът се организира във Варна в интервала 27 септември 03 октомври 2017 година, като това е една възобновена традицията от 80-е години, с която КАБ и САБ-Варна се надяват да възстановят приемствеността сред другите генерации архитекти, както и възприятие за споделена отговорност към градското пространство. Този пленер е директен резултат от нуждата от необятна социална полемика по въпросите на развиването на Варна.

Актуалната и през днешния ден тематика за градоустройственото развиване на част от историческия център на Варна, условно наречена " Таляна ", намираща се сред ул. " Преслав ", ул. " Цар Симеон ", площад Мусала и Гаров площад, беше главната тематика в заданието, по което работиха архитекти от Варна, България и Румъния.

Основни оферти, които варненци ще видят на изложените на дупката пана са:

• основаване съответни връзки с пешеходна зона и други основни точки в централна част,
• създаване на туристически марширути,
• нови транспортни връзки,
• фаворизиране на пешеходеца, посредством контролиране автомобилното придвижване: улици със смесено прилагане и постепенно автомобилно придвижване или напълно пешеходни,
• околовръстни буферни паркинги,
• потребление на свободни имоти за емблематични здания,
• основаване на споделените жилищни и работни пространства, което би основало приток на млади и дейни хора,
• създаване на незнайните пространства и вътрешните дворове,
• интерактивен " Талян " от осветителни и обозначителни тела, насочващи посетителите към вътрешността на квартала и към избрани места и събития,
• основаването на организация, свързваща новаторско мислещи персони, институции, представители на бизнеса и притежателите, работещи за превръщането на " Таляна в зона с разпознаваема артистична еднаквост,
• преобразяване на улиците в региона в различно споделено работно пространство посредством особено създадено за задачата градско обзавеждане,
• организирането на фестивали и събития в градската среда,
• естествено регенериране градската тъкан посредством стимулиране на хората, носители на смяната: " локални герои "
И посланията на участниците, част от които са:
" Започнахме с концепцията за обща досегаемост и сигурност. "(Екип Д)

" Ако успеем с " Таляна ", се надяваме сполучливият опит да болести лека-полека целия ни град (Екип Д) "
Най-интересното е, че плановете не показват общоприетото за нашето мислене очакване всичко да бъде направено " от горе ". В плановете проличава обръщение, за това, че градското пространство може да се усъвършенства с съответна политика от страна на общината, само че че интензивността на другите публични пластове и на всеки обособен жител е решаваща значимост.

Голямото количество позитивни и разнородни хрумвания, генерирани за толкоз малко време са доказателство за ползотворността на архитектурния пленер като съответно средство за разработване на градоутройствени изследвания и тактики.

Хвани се в Таляна беше опция Архитектите, уредници и участници да създадат стъпка в посока носенето на Споделена Отговорност в името на градското пространство!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР