В резултат от напрежението на протеста срещу Българския футболен съюз

...
В резултат от напрежението на протеста срещу Българския футболен съюз
Коментари Харесай

„Медия, медия“: Полицейско насилие срещу журналисти на протеста срещу БФС

„ В резултат от напрежението на митинга против Българския футболен съюз десетки жители и чиновници на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – арестувани. За страдание, станахме очевидци и на прояви на полицейско принуждение и дейности, граничещи с произвол, по отношение на жители и публицисти, отразяващи събитията, в това число и против наши членове “, оповестяват от Асоциацията на европейският публицисти – България.

Хиляди чиновници на Министерство на вътрешните работи си свършиха работата, сподели още той

АЕЖ събра данни за няколко случая, свързани с публицисти:

Репортерът на онлайн изданието Gospodari Дани Йорданов е удрян с палки 2-3 пъти от полицията в региона на ул. “Генерал Гурко ”, до момента в който предава онлайн, макар че споделя, че е от медиите (не носи табела “PRESS ”), а операторът Марио Господинов е до него. Операторът също е ударен с палка. Сцената се вижда след 59:27 от живото предаване на Дани Йорданов, който държи микрофон с лого, а до него е операторът, неведнъж и с висок глас споделя “Медия, медия! ”, само че е ударен в корема от най-малко двама служители на реда. Един от тях се чува да крещи “К‘во правиш тука? ”.

Полицията е пробвала да принуди фотожурналиста на „ Дневник “ Георги Кожухаров да изтрие фотосите си (той отхвърля, а след намесата на други публицисти полицията се оттегля). Инцидентът става в региона на църквата “Св. Седмочисленици ”. Кожухаров, снабден с каска с надпис “PRESS ”, е снимал по какъв начин служители на реда извличат момче и удрят главата му в кофа за отпадък. След като виждат, че снима, при Кожухаров отива служител на реда, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие фотосите незабавно.Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил арестуван за малко от полицията дружно с протестиращи и инцидентни минувачи в региона на Спортната палата. Ганчев става очевидец на това по какъв начин полицията нахлува на територията на частен обект – “Бар 75 ” – и стартира да предава онлайн. Той е бил избутан от служител на реда, който му вика “Върви, бе, върви! ”, макар че декларира, че е публицист и се пробва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в дребна уличка, успоредна на ул. “Генерал Гурко ”, където чиновниците на реда задържат протестиращите (сред които има и инцидентни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След към 15 минути Ганев е освободен, откакто полицията вижда баджа му – акредитация за дуела сред България и Унгария. Ганчев не стопира да излъчва онлайн с включена камера. С него от самото начало е бил и Юлиян Сутев, кореспондент в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев посочи, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като публицист едвам когато полицията стартира да освобождава арестуваните. Той е потърсил здравна помощ за контузиите си и следва да си извади документ от Съдебна медицина.

Фотожурналист от интернационална новинарска организация, поискал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от служител на реда. Инцидентът е станал при разпръскването на “Бар 75 ”, при ул. “Иван Вазов ”. След като служител на реда е потърсил сметка от фотографа за какво не бил снимал подиуми за принуждение над чиновниците на Министерство на вътрешните работи, различен еднообразен чиновник се е доближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има здравна документи, продължава да се лекува.

„ Готови сме. Имаме организация. Няма безусловно никаква драма във връзка с събитието, което следва да охраняваме “, сподели часове преди вчерашния митинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„ Провокации не чакаме. Разговаряли сме с част от ръководителите на футболните почитатели. Мисля, че няма да се стигне до ескалация на напрежението. Когато са на открито е доста по-трудна защитата, само че ще се оправим – уверен съм “, изясни тогава министърът.

Вътрешният министър Калин Стоянов е бил на кинопрожекция, което е смущаващо, разяснява Николай Денков

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи обявиха за АЕЖ, че със заповед на шефа в Столична дирекция на вътрешните работи стартира вътрешна инспекция, в границите на която ще бъдат прегледани всички материали, свързани с полицейските дейности при митингите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР