В резултат на руската агресия в Украйна поляризацията в българското

...
В резултат на руската агресия в Украйна поляризацията в българското
Коментари Харесай

Все по-малко българи харесват Путин. Руският модел се отхвърля категорично

В резултат на съветската експанзия в Украйна поляризацията в българското общество се ускорява. Има две ясни трендове – утвърждението към съветския президент Владимир Путин спада и тамошният модел на държавно ръководство се отхвърля изрично.

Това демонстрират данните от социологическо изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 8 – 14 април измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна.

Продължаващата към този момент втори месец война на Русия против Украйна остава главен фокус на внимание за българските жители. Според резултатите 46% от българите не престават да наблюдават всекидневно и с детайлности новините за военните дейности, реакциите на света и ориста на украинските бежанци. Други 38% декларират, че се интересуват от тематиката като цяло и по-общо, а едвам 16% не демонстрират интерес.



Според " Алфа рисърч " войната обрисува ясни трендове, които трансформират дългогодишни салда в българското общество. Продължава ерозията в персоналния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на 100 в първите дни на войната, в този момент доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които не престават да харесват Русия, показват отрицателно отношение към президента Путин, което е оригиналност за публичните настройки в страната.

Другата значима смяна е безапелационното отменяне на Русия като модел на държавно и политическо развиване на България. 63% от интервюираните са на мнение, че мястото на България в изменящия се свят е в съюз със страните от Европейски Съюз и НАТО.

15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни към нея.

Данните демонстрират, че българското общество минава през стадий на промяна, която ще оказва въздействие освен върху геополитическите му настройки, само че и върху поддръжката за обособените политически сили в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР