В резултат на проекта на КЕВР за утвърждаване на цени

...
В резултат на проекта на КЕВР за утвърждаване на цени
Коментари Харесай

БФИЕК: Очакваме удар върху енергоемките предприятия - ново поскъпване на тока и намаляване на ползваната отстъпка за зелена енергия


В резултат на плана на КЕВР за одобряване на цени в бранш „ Електроенергетика “ за интервала 01.07.2019 – 30.06.2020 чакаме удар върху енергоемките предприятия в няколко аспекта: ново повишаване на електрическата енергия и понижаване на употребената отстъпка за зелена сила. Това е посочено в позицията на Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) във връзка със положението на пазара за електрическа сила в България към полугодието на 2019 година и плана на отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за новия регулаторен интервал.

От бизнес организацията акцентират, че тези фактори ще имат решаващо значение за положението на свободния пазар и държавната енергетика в средносрочен проект. И приканват за неотложно преустановяване на изкуственото задържане на налични количества сила за дълготрайна доставка на свободен пазар; нарастване на цените на контролиран пазар; компенсиране на енергинтензивната индустрия; преустановяване на нелоялното кроссубсидиране сред обособените категории икономически консуматори и други

Публикуваме цялостния текст на позицията на БФИЕК:

Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) сплотява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които дават отговор за повече от 90% от индустриалното ползване и са главната група крайни клиенти на свободния пазар за електрическа сила в страната.

С сегашното мнение показваме консолидираната позиция на предприятията, членуващи в БФИЕК с оглед настоящото положение на пазара за едро за електрическа сила и предстоящите резултати от оповестения план на отчет за одобряване на цени в бранш „ Електроенергетика “ за интервала 01.07.2019г. – 30.06.2020г.

В резултат на оферти отчет чакаме удар върху енергоемките предприятия в няколко аспекта, от които ще отбележим два: ново повишаване на електрическата енергия и понижаване на употребената отстъпка за зелена сила.

На по този начин наречения свободен пазар и през идната регулаторна година 15-16 Твтч ще се търгуват по предпазени цени. Това е 50% от вътрешния пазар. „ Спасяването “ на цените за контролирания пазар ще докара до:

- повишен недостиг на електрическа енергия за годишни контракти

- ново усилване на кръстосаното субсидиране от свободния пазар към контролирания пазар.

- загуба на конкурентноспособност на предприятията

- манипулиране на цените на свободния пазар от мрежовите оператори, тъй като те ще купят електрическа енергия от свободния пазар, само че на каквато и да е цена, която КЕВР им признава за разход и ги компенсира.

- цени на едро по-високи от цени на дребно

- отлив на вложения от българската стопанска система към трети страни

- загуба на стопански напредък

- неспособност на българския бизнес да обезпечи по-високи заплати

- приключване на човешки капитал към по-конкурентни стопански системи

БФИЕК изрично упорства за:

1. Незабавно преустановяване изкуственото задържане на налични количества сила за дълготрайна доставка на свободен пазар. Спешно въвеждане на заповеднически механизъм за обезпечаване от АЕЦ Козлодуй на предпочитани количества бандов товар с дълготрайна доставка за енергоемките предприятия в страната на централизирания пазар за двустранни контракти.

2. Сделките за софтуерни загуби да се осъществят само при свободно контрактувани цени, без обезщетителен механизъм, който да изкривява ценовите равнища на пазар „ Ден-напред “ на БНЕБ.

3. Спешна последваща стъпка към либерализация в сходство с рекомендациите на Световната банка. Още от 1 юли 2019 г най-малко 30% от количествата за контролирания пазар да се набират по свободно договрени цени. През идната регулаторна година делът да бъде повишен на 60% и идната на 100%. Незабавно излизане на свободен пазар за всички икономически консуматори на ниско напрежение. Прекратяване на нелоялното кроссубсидиране сред обособените категории икономически консуматори.

4. Категорично нарастване на цените на контролиран пазар, което да дава отговор на действителната тежест от Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз. Необходимо е равно вдишване цените на квоти излъчвания Со2 от всички категории крайни консуматори. Наблюдава се продължение на кроссубсидирането от АЕЦ (при нулеви излъчвания Со2)по отношение на битовите консуматори, при избрана цена от 53,90 лева./мвтч, което е надалеч от пазарната цена.

5. Целесъобразно ръководство на индустриалните мощности от НЕК за покриване на товаровия профил на контролиран пазар. Предотвратяване на изкуствения дефицит на контролиран пазар, което да коства ликвидност на свободния сегмент и рискови изкривявания на балансиращия пазар, в т.ч при действието на леден запас.

6. Спешно пускане на интегриран интрадей пазар сред България и Румъния за обезпечаване на ликвидност на този сегмент на свободния пазар.

7. Прекратяване използването на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа енергия.

8. Пълно освобождение на потенциали за импорт и експорт на електрическа енергия от всички граници.

9. Компенсиране на енергинтензивната промишленост в съотвествие с европейските регламенти за:

- дотациите за зелена сила

- дотациите за сила от ВЕКП

- индиректното повишаване на електрическата енергия вследствие на излъчванията, купувани от ТЕЦ-овете на въглища

10. Равнопоставено присъединяване на потребителите и производители в търговете на ЕСО за обезпечаване на сигурността на електроенергийната система. Нотификация на механизмите за запазване на електроенергийната система.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР